Dobar posao u Sloveniji: Samo na kaznama za vinjete zaradili najmanje osam milijuna eura

U PROTEKLIH 14 mjeseci, od kad su uvedene vinjete za slovenske autoceste, slovenski DARS je samo na kaznama izdanim vozačima koji su uhvaćeni bez vinjeta, njih 53.121, zaradio najmanje osam milijuna eura.

Prema pisanju Il Piccola, najviše kazni je ispisano u sezoni, od početka srpnja do sredine rujna - više od 17 tisuća. Kazna za vožnju bez vinjete je inače 300 do 800 eura, ali se, ukoliko je vozač plati na licu mjesta, smanjuje na 150 eura.

DARS je, prema podacima koje su objavile Primorske novice, u proteklih 14 mjeseci prodao 843.493 godišnje vinjete, 892.553 polugodišnjih vinjeta, 412.126 mjesečnih vinjeta i 770.414 tjednih vinjeta.

Vinjete za kraća razdoblja su, podsjetimo, uvedene tek 1. srpnja ove godine, nakon što su godinu dana u upotrebi bile samo godišnje (55 eura) i polugodišnje vinjete (35 eura).

Takva naplata izazvala je negodovanje Europske unije, koja je cjenik nazvala "diskriminirajućim" za vozače koji su samo u tranzitu kroz Sloveniju pa je nakon dugotrajnog natezanja Slovenija "popustila" i uvela novi cjenik po kojem su vinjete znatno skuplje - godišnja vinjeta stoji 95 eura, polugodišnje su ukinute, mjesečna košta 30 eura, a tjedna čak 15 eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.