METEOROLOZI UPOZORAVAJU Nova opasnost u Dalmaciji - stiže toplinski val, a idući tjedan i bura

Foto: Grgo Jelavic, Ivo Cagalj/Pixsell, FAH

DO KRAJA tjedna očekuje se pretežno sunčano i suho te vruće vrijeme, a dežurni meteorolozi upozoravaju na toplinski val. DHMZ je stoga izdao upozorenje za područje središnje Hrvatske u kojoj se očekuje rast temperatura do 35°C stupnjeva.

Moguće su mjestimične naoblake koje će donijeti lokalne pljuskove i grmljavinu.

Na istoku zemlje do 34°C

Tako se u Slavoniji, Baranji i Srijemu do vikenda očekuju jutarnje temperature od 18 do 20 °C, dok će dnevne temperature dosezati 34°C. Očekuje se sunčano vrijeme sve do subote kada su mogući pljuskovi koji bi mogli donijeti malo osvježenje, pa će dnevne temperature u nekim dijelovima pasti na 33 do 34°C tijekom vikenda.

 

Središnja Hrvatska do 35°C

U središnjoj Hrvatskoj očekuje se umjerena naoblaka, ali će se temperature svejedno kretati od 19 do 23°C u jutarnjim satima, dok će u popodnevnim satima dosezati od 33°C do 35°C. Mjestimični pljuskovi mogući su u petak, ali neće utjecati na promjenu temperature koja će i za vikend dosezati 20°C u jutarnjim satima te od 33 do 35°C u popodnevnim satima vikenda.

Istra i sjeverni Jadran do 31°C

Na području Istre i sjevernog Jadrana očekuje se malo svježije vrijeme s nižim temperaturama. Iako će biti vedro i sunčano, temperature će u jutarnjim satima dosezati 23°C, dok će u popodnevnim satima iznositi od 27 do 31°C sve do kraja vikenda. Postoji mogućnost za mjestimične pljuskove u četvrtak.

Središnji Jadran bez vjerojatnosti za kišu

Na središnjem Jadranu nema vjerojatnosti za kišu te se očekuje vedro i sunčano vrijeme. Temperature malo niže nego u ostatku zemlje s jutarnjim vrijednostima od 20 do 24°C, dok se u popodnevnim satima očekuju temperature od 26 do 31°C do kraja tjedna.

Na južnom Jadranu vedro i sunčano

Na južnom Jadranu očekuje se vedro i sunčano vrijeme s jutarnjim temperaturama od 20 do 23°C, dok se u popodnevnim satima očekuje od 27 do 30°C.

Bura i toplinski val sljedećeg tjedna

Osim kraćeg toplinskog vala koji se očekuje ovog tjedna, dežurni meteorolozi upozorili su i na opasnost od prodora vrućeg zraka iz Afrike koji će nam donijeti novi toplinski val.

Toplinski val mogao bi izazvati nove požare jer će zrak biti izrazito topao i suh, a usto se očekuje i bura koja bi dodatno mogla zakomplicirati situaciju.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.