DJECA IZ KLAIĆEVE NEĆE DOBITI LIJEK Ministarstvo kaže da tek moraju sve analizirati

Foto: FAH, Goran Jakuš/Pixsell

SEDMERO djece iz Klaićeve, koja su oboljela od neuroblastoma, još uvijek neće dobiti lijek koji im može povećati šanse za preživljenje za 20 posto.

Povjerenstvo sastavljeno od onkologa sastalo se danas kako bi odlučilo trebaju li djeca koja boluju od zloćudne vrste tumora dobiti novi lijek.

Sastanak je završen, a Ministarstvo zdravstva poslalo nam je priopćenje u kojemu kažu da će Povjerenstvo nastaviti raditi i pojedinačno analizirati svaki slučaj oboljele djece od neuroblastoma.

Navode kako moraju pribaviti dostupne dodatne podatke o učinkovitosti i sigurnosti primjene lijeka, kao i podatke o mogućim nuspojavama primjene lijeka, s obzirom na, kako navode, kratkoću primjene lijeka u kliničkoj praksi.

>>TEK U PONEDJELJAK ODLUKA "Djeca nam umiru dok čekamo da netko odobri lijek"

>>KLAIĆEVA NEMA NOVACA Sedmero djece neće dobiti lijek koji im može produžiti život

>>HZZO SVE PREBACUJE NA KLAIĆEVU

>>Kujundžić o kupnji lijeka za djecu iz Klaićeve

Ministarstvo: Nositelj još nije podnio zahtjev

"Lijek zaštićenog imena, Dinutuximab beta Apeiron, posjeduje važeće odobrenje izdano od Europske agencije za lijekove i medicinske proizvode i kao takav može biti na tržištu cijele Europske Unije. Nije poznato u kojim zemljama EU-a je stavljen na liste lijekova koje se financiraju iz obveznog zdravstvenog osiguranja", kažu u Ministarstvu zdravstva.


Dodaju kako nositelj odobrenja za navedeni lijek još nije podnio zahtjev za stavljanje lijeka na važeću listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

"Na današnjoj sjednici Povjerenstva, koje je imenovalo Upravno vijeće HZZO-a, razmatrana je opravdanost primjene navedenog lijeka.

Od strane Europske agencije za lijekove navedeni lijek je dobio važeće odobrenje za stavljanje u promet na teritoriju EU-a 8. svibnja 2017. godine.

Lijek je odobren pod "iznimnim okolnostima", navode u Ministarstvu zdravstva te dodaju kako je potrebno više podataka da bi se u potpunosti utvrdila djelotvornost i sigurnost primjene lijeka.

HZZO prebacivao odgovornost na Klaićevu

Podsjetimo, Index je prvi put o ovome pisao prošlog utorka, a upravo je tog dana osnovano i Povjerenstvo koje se danas sastalo.

I dok se obavljaju svi ovi sastanci, djeca su ta koja nemaju vremena čekati i njima je lijek potreban što prije.

Podsjetimo kako je HZZO odgovornost cijelo vrijeme prebacivao na Klaićevu, poručujući kako oni ne mogu kupiti lijek, nego da to može učiniti Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj.

No iz razgovora s v.d. ravnateljem Klinike u Klaićevoj, Zoranom Bahtijarevićem, doznali smo da oni taj novac nemaju. Godišnji budžet Klaićeve za lijekove iznosi oko 12 milijuna kuna, a za liječenje ove djece novom terapijom potrebno je 10,5 milijuna kuna.

To znači da ako bi Klaićeva kupila lijek za sedmero djece i time im pružila šansu za život, istovremeno ne bi imala novca za liječenje ostale djece gotovo godinu dana. Nažalost, u Klaićevoj se još dosta djece bori s raznim vrstama tumora, a onkološki lijekovi su osobito skupi. Naravno, tu su i sve ostale bolesti za čije liječenje onda ne bi bilo novca.

A budući da je liječenje djece koja boluju od raka, ali i ostalih teških bolesti vrlo skupo, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić ranije je za Index rekla kako bi se u Hrvatskoj trebao osnovati Fond za skupe lijekove iz kojeg bi se onda djeci financiralo liječenje.

Plenković: Imamo puno empatije prema najmlađima, ali pravila su pravila

Premijera Andreja Plenkovića danas su novinari pitali kako gleda na peticiju koju je potpisalo 30.000 građana, koji zahtijevaju kupnju lijeka Dinutuximab Beta za djecu koja boluju od rijetkog visokorizičnog neuroblastoma, kao i da se zagrebačkoj Klaićevoj bolnici poveća financijski limit te hitno donesu mjere za financiranje posebno skupih lijekova.

Plenković je naglasio kako će odluku o tome donijeti osnovano povjerenstvo. "Imamo puno empatije i solidarnosti s našim najmlađima, s malim bolesnicima... znate kakva su pravila HZZO-a i ministarstva. Očekujem prije svega da vidim stav povjerenstva i nakon toga ćemo donositi određene odluke", rekao je.

Dodao je kako treba naći rješenje koje ima smisla i koje će biti dugoročno održivo, dok je izgradnju nove dječje bolnice naveo kao jedan od ključnih projekata njegove Vlade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.