Divjak o spaljivanju slikovnice s dvije mame i dva tate: "Moramo graditi tolerantno društvo"

Foto: Facebook/Random Toni/Pixsell/Marko Lukunic

JUČER su na karnevalu u Kaštelima okupljeni umjesto Krnje zapalili slikovnice s dvije mame i dva tate.


Karneval u Kaštel Starom, na kojemu su sudjelovali vrtići i niži razredi osnovnih škola, završio je tako što su Kaštelani uz more zapalili ogromne "slikovnice" koje su predstavljale ideju da se prva hrvatska LGBT slikovnica uvede u škole i vrtiće.

Divjak: Moramo razmišljati kakvu poruku šaljemo, posebno djeci

Cijelu situaciju danas je komentirala ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak.

"Bez obzira o kakvim se okolnostima radilo, moramo razmišljati kakvu poruku šaljemo, posebno djeci. Koliko sam ja razumjela, ovdje se radi o dječjem karnevalu", rekla je ministrica i dodala da moramo graditi otvoreno društvo.

"Neprihvatljiva je poruka da se spaljuju knjige ili da se radi tako da bi se druge diskriminiralo u bilo kom smislu. Mi se možemo oko nečega slagati ili ne slagati u javnom prostoru, ali poruke koje šaljemo djeci moraju biti u smjeru da gradimo tolerantno i otvoreno društvo", poručila je ministrica.

Prva hrvatska LGBT slikovnica


37. Dičji krnjival organizirala je KKU Poklade Donja Kaštela, a bio je namijenjen najmlađim školarcima i vrtićkoj djeci.

Prvu hrvatsku LGBT slikovnicu početkom prošlog mjeseca predstavila je udruga Dugine obitelji, a konzervativni Hrvati su se odmah digli na noge.

O slučaju s LGBT slikovnicama i ratu koji protiv njih vode ultrakonzervativci pisali su i svjetski mediji. Tako je primjerice njemački dnevni list Die Tageszeitung (TAZ) objavio članak pod naslovom “Katolička crkva mrzi dugine boje” u kojem se navodi kako Crkva u Hrvatskoj huška protiv LGBT ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.