VRŠNJAČKO NASILJE

Devetogodišnjak s Krka dobio potres mozga nakon što ga je prebio vršnjak

DEVETOGODIŠNJI dječak iz Omišlja kojeg je pretukao njegov vršnjak nakon nastave, pušten je iz bolnice s blažim potresom mozga.

"Dječak je dobio više udaraca u glavu, malo je bio smušen, povratio je, vrtjelo mu se, tipično za posljedice udaraca u glavu. Zaprimili smo ga prekjučer i jučer popodne je pušten kući. Bio je 24 sata na opservaciji, tako obično ostavimo djecu koja su primila udarce u glavu", rekao je za Index dr. Nado Bukvić, šef traumatologije i ortopedije Dječje bolnice Kantrida.

Kaže kako je dječak bio dosta nemiran pa su stalno morali biti uz njega.

"Stalno smo ga držali na infuziji, a nakon provedene noći u bolnici, iduće jutro je popio malo čaja pa jeo i više nije povratio. RTG je bio uredan. Ima blaži potres mozga, što je posljedica udaraca u glavu", rekao nam je dr. Bukvić.

U školi se nitko ne javlja, ravnatelj odsutan

Kontaktirali smo Osnovnu školu Omišalj koju pohađaju sukobljeni učenici, međutim ni nakon 20-ak upućenih poziva, nismo uspjeli doći do ravnatelja škole Žarka Žarkovića. Javila nam se jedino zaposlenica škole koja je objasnila da su im danas zbog tog događaja užareni telefoni te rekla da ne zna je li ravnatelj u školi. Potom je pogledala u dvorište i javila nam da nema ravnateljevog automobila, a zvali smo ga minimalno 20-ak puta od 9 do 16 sati, no nije odgovarao na pozive, kao ni na upit mailom koji smo mu još jutros poslali.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja Indexu su odgovorili da ravnatelj OŠ Omišalj nije zatražio angažiranje kriznog tima zbog ovog slučaja nasilja u kojem je jedan učenik završio u bolnici.

Ministarstvo za Index: Ravnatelj nije tražio angažiranje kriznog tima

"Ravnatelj je obavijestio Ministarstvo o događaju. U dopisu je istaknuo da je o svemu obavijestio nadležne/relevantne institucije, koje će preuzeti slučaj u okviru svoje nadležnosti, prvenstveno vodeći računa o zaštiti interesa djeteta i zaštiti njihove privatnosti. Škola nije zatražila angažiranje kriznog tima, a ministrica Blaženka Divjak je stavila na raspolaganje sve službe za dodatnu pomoć", stoji u odgovoru Ministarstva za Index.

Podsjetimo, prekjučer je devetogodišnjak iz Omišlja završio u bolnici nakon što ga je poslije nastave istukao njegov vršnjak koji također pohađa treći razred osnovne škole.

Navodno ovo nije prvi sukob među dvojicom dječaka, ali njihove razmirice dosad su ostajale na naguravanju i vrijeđanju. Hospitalizirani dječak za RTL je rekao kako je znao da mu se sprema sačekuša, ali ga u školi navodno nisu ozbiljno shvatili.

Dječak opisao kako ga je vršnjak istukao

Uz očev pristanak, prepričao je kako je sukobu prethodilo vrijeđanje.

"I onda je rekao 'ako se ne bojiš dođi kod mene da te prebijem', ja sam počeo bježati od njega, sakrio se u grmlje, probao sam se sakrit u grmlje točnije, a onda je on mene počeo tući, onda sam ja njega morao gurnut za samoobranu i onda me on lupio šakom u glavu i onda sam odustao i rekao 'napravi što hoćeš, lupi me', nema smisla da se tučem s njime sam shvatio", kazao je ozlijeđeni dječak.

"Jednostavno bi me prebio, ja nisam za to, ne volim se tući, nisam tako odgojen", dodao je.

Od šoka nije spavao

Učenik trećeg razreda kaže kako zbog šoka nije spavao, a sestra blizanka zbog straha nije htjela u školu.

"Što možemo dalje očekivati, ne znam koji je korak, ispisati dijete, upisati ga u drugu školu da ima mira, mislim zgroženi smo! Mislim stvarno ja apeliram na školu i na policiju da nešto poduzmu", rekao je Dalibor Starčević, otac ozlijeđenoga dječaka.

Dječak kaže da je sve prijavio školskoj pedagoginji prije nekoliko dana jer je znao što ga čeka i da ga vršnjak planira istući, no rekao je da ga pedagoginja nije shvatila ozbiljno.

"Rekla je da je to trač, da je to glupost, da ne vjeruje u to i sada se to desilo, odnosno plan mu je uspio, a nakon što je on mene izudarao jer sam se ja predao, onda je rekao da će me poslije prebiti, idući put", rekao je ozlijeđeni dječak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.