Detalji užasa u avionu Boeinga: "Dečku je majica isisana s tijela, savijao se metal"

Foto: Kelly Barlett/KTVL10

Glasan "bum" bio je zapanjujuć, a snažan huk vjetra koji je odmah ispunio prostor aviona uznemirio je Kelly Bartlett. Ipak, tek kad je prestrašeni tinejdžer, bez majice i izgreban, skliznuo na sjedalo do nje, shvatila je koliko je katastrofa bila blizu.

Iskrivljen metal sa sjedala, progutani mobiteli, isisana majica s tijela...

Dio trupa Boeinga 737 Max 9, udaljen samo tri reda od putnika, eksplodirao je na gotovo pet kilometara, iskrivio metal obližnjih sjedala i progutao mobitele, slušalice, pa čak i majicu s tinejdžera. 

"Znali smo da nešto nije u redu", rekla je Bartlett za Associated Press u ponedjeljak. "Nismo znali što. Nismo znali koliko ozbiljno. Nismo znali znači li to da ćemo se srušiti."

Prvih šest minuta leta 1282 Alaska Airlinesa od Portlanda do međunarodne zračne luke Ontario u južnoj Kaliforniji u petak bilo je rutinsko. Boeing 737 Max 9 bio je otprilike na pola puta do svoje visine krstarenja i letio je brzinom od gotovo 650 km/h.

Stjuardese su upravo rekle 171 putniku da mogu nastaviti koristiti elektroničke uređaje, naravno, u zrakoplovnom načinu rada, kad se to dogodilo.

Iznenada je iščupan komad trupa koji je pokrivao nefunkcionalni izlaz za slučaj opasnosti iza lijevog krila. Samo je sedam sjedala na letu bilo slobodno, a sudbina je htjela da su među njima bila i dva sjedala najbliža rupi koja je nastala u zraku.

Maske s kisikom odmah su pale i Bartlett je ugledala stjuardesu kako hoda niz prolaz prema zahvaćenom redu, nagnuta naprijed kao da je suočena s jakim vjetrom. Tada su stjuardese počele micati putnike iz područja gdje se dogodila eksplozija i pomogle im da se udalje.

"Pojas mu je spasio život"

"Majica mu je bila usisana s tijela kada je ploča eksplodirala zbog pritiska, a sigurnosni pojas ga je zadržao na sjedalu i spasio mu život. A on je bio pokraj mene", rekla je Bartlett o tinejdžeru, dodavši da su njegovu majku smjestili na drugo mjesto.

"Imali smo maske, a avion je bio jako glasan, pa nismo mogli razgovarati. Ali imala sam aplikaciju za bilješke na kojoj sam tipkala. Pitala sam ga je li ozlijeđen", rekla je Bartlett. "Jednostavno nisam mogla vjerovati da sjedi tamo i što je morao proći, što je morao osjećati u tom trenutku."

Rekla je da je dječak odgovorio da je u redu, ali malo ogreban, dodajući: "To je bilo nevjerojatno" i "Hvala Vam na ljubaznosti."

Piloti i stjuardese nisu davali javne izjave i njihova imena nisu objavljena, ali u intervjuima s istražiteljima Nacionalnog odbora za sigurnost prometa (NTSB) opisali su kako su primijenili ono što su usvojili na obuci. Piloti su se usredotočili na brzo vraćanje zrakoplova u Portland, a stjuardese na sigurnost putnika i pokušaje da ih smire.

Putnici hvale posadu i stjuardese

"Postupci letačke posade bili su stvarno nevjerojatni", rekla je predsjednica NTSB-a Jennifer Homendy na konferenciji za novinare u nedjelju navečer. Opisala je scenu u kabini tijekom tih prvih sekundi kao "kaos, jako bučno zbog zvuka zraka i svega što se događalo".

Bartlett je pohvalila posadu, rekavši da je cijelo vrijeme osjećala da je avion pod kontrolom iako je huk vjetra bio toliko glasan da nije mogla čuti kapetanove najave.

"Stjuardese su stvarno dobro reagirale na situaciju. Sve su osigurale, a onda su osigurale i sebe", rekla je. "I onda nije bilo drugog nego čekati. Upravo smo krenuli prema dolje i bilo je to normalno slijetanje. Osjećala sam se normalno."

U kokpitu su pilot i kopilot navukli svoje maske za kisik i uključili mikrofon, ali "komunikacija između njih i stjuardesa je bila ozbiljan problem" zbog buke, rekla je Homendy. Piloti su dohvatili priručnik za hitne slučajeve koji su držali pored kapetanovog sjedala.

Kopilot je kontaktirao kontrolore zračnog prometa, proglasivši hitan slučaj i rekavši da se zrakoplov mora odmah spustiti na tri kilometra, visinu na kojoj ima dovoljno kisika da svi u zrakoplovu mogu disati.

"Moramo se vratiti u Portland", čuo se smireni glas. Ostao je smiren tijekom slijetanja.

U kabini su se stjuardese odmah usredotočile na pet maloljetnika bez pratnje o kojima su brinule te na troje dojenčadi koju su roditelji držali u krilu.

Putnici se već snimali oproštajne snimke

Neki su putnici počeli slati poruke na društvenim mrežama voljenima. Jedna je mlada žena rekla na TikToku da je sigurna da će avion pasti svake sekunde i pitala se kako će njezina smrt utjecati na njezinu majku, brinući se da se nikada neće oporaviti od tuge.

Ali ona i drugi rekli su da je kabina ostala iznenađujuće mirna. Putnik Evan Granger, koji je sjedio ispred eksplozije, rekao je za NBC News da "se usredotočio na disanje u masku za kisik i vjerovao da će posada učiniti sve što može da zaštiti putnike".

"Nisam se želio osvrtati i vidjeti što se događa", rekao je.

Video koji su snimili oni u zrakoplovu prikazuje stjuardese kako se kreću niz prolaz i provjeravaju putnike. Svjetla grada mogla su se vidjeti kroz rupu koja je treperila dok se avion spuštao prema aerodromu.

Tragedija je bila blizu

Evan Smith, odvjetnik koji je putovao u zrakoplovu, rekao je novinarima da su spuštanje i slijetanje bili glasni, ali glatki. Kad je zrakoplov sletio u Portland International oko 20 minuta nakon polijetanja, putnici su zapljeskali. Vatrogasci su sišli niz prolaz kako bi provjerili ima li ozlijeđenih, ali nitko nije bio ozbiljno ozlijeđen.

Homendy je rekla da se nesreća mogla pretvoriti u tragediju da je eksplodiralo nekoliko minuta kasnije, nakon što je avion dosegnuo krstareću visinu.

Bartlett se također često vraća na razmišljanje "što ako".

"Drago mi je da nije bilo gore nego što jest - to je sve. Stalno se vraćam na to", rekla je. "Na primjer, koliko je sretan bio Jack. To je ime djeteta koje je sjedilo pokraj mene. Zove se Jack. Koliko je sretan što je imao vezan pojas", rekla je.

U nedjelju je pronađen mobilni telefon putnika koji je isisan iz aviona. I dalje je bio funkcionalan, preživio je pad s visine od gotovo 5 kilometara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.