Danska premijerka se sastaje s Bidenom. Priča se da bi mogla biti nova šefica NATO-a

Foto: EPA

DANSKA premijerka Mette Frederiksen sastat će se u ponedjeljak u Washingtonu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, što će biti prilika da je Bijela kuća procijeni kao moguću kandidatkinju za prvu glavnu tajnicu NATO-a. 

Po diplomatima, Frederiksen (45) je ozbiljna kandidatkinja za zamjenicu Jensa Stoltenberga na čelu NATO-a koji s dužnosti odlazi u rujnu. Istaknula se na međunarodnoj sceni prošle godine kao glasna zagovornica Ukrajine u ratu protiv Rusije, stekavši poštovanje zbog svojih nastojanja da ojača jedinstvo Zapada u tom kontekstu. 

"Ona je jedna od najsposobnijih europskih državnica" 

"Mogao bih dugo dobro govoriti o Mette Frederiksen. Ona je jedna od najsposobnijih europskih državnica", rekao je norveški premijer Jonas Gahr Store prošli tjedan, odgovarajući na pitanje o njoj kao potencijalnoj kandidatkinji za glavnu tajnicu NATO-a. 

"U Europi vlada veliko poštovanje za posao koji radi kao premijerka i za to kakva je osoba u međunarodnoj suradnji", rekao je. Glavna zapreka njezinoj kandidaturi je to što Danska već dugo malo izdvaja za obranu i pod pritiskom je da potrošnju poveća na 2 posto BDP-a što je ključni cilj NATO-a. 

No u prosincu je njezina nova centristička vlada odlučila da će zemlja to ostvariti 2030., tri godine kasnije od planiranog. Prošli tjedan također je najavila velika ulaganja u obranu u idućih deset godina i povećanu vojnu pomoć Ukrajini, što će pomoći privremenom ostvarenju NATO-ova cilja ove i iduće godine. 

Najmlađa danska premijerka 

Frederiksen, karijerna političarka i predsjednica Socijaldemokratske stranke, postala je najmlađa danska premijerka 2019. Prošle godine ponovno je izabrana nakon što je uspješno vodila zemlju u pandemiji covida-19, no izvan nacionalnih granica profil joj je ograničen. 

"Mogli biste reći da zapravo nije imala međunarodni profil", rekao je Jacob Kaarsbo, analitičar za sigurnost i obranu think tanka EUROPA. "Ali to se promijenilo kada je počela ruska invazija na Ukrajinu." 

Posjetila je Ukrajinu tri puta od početka rata u veljači 2022. i Danska je dala značajnu financijsku i vojnu pomoć Kijevu unatoč velikim nedostacima u vlastitoj obrani. Zemlja je predvodnica u obuci ukrajinskih pilota i otvorena je prema slanju zrakoplova F-16 Ukrajini. 

"Mnogi je smatraju previše dominantnom" 

"Ona ima snažnu poziciju u Danskoj, ali i izaziva podjele među građanima. Mnogi je smatraju previše dominantnom i pohlepnom za vlašću", rekao je bivši danski ministar obrane i pravosuđa Hans Engell za Reuters. 

Na međunarodnoj sceni izbjegla je otvorene sukobe s Turskom i Mađarskom dokazavši se kao pragmatična političarka, a prijedlog bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa 2019. da kupi Grenland, suvereni danski teritorij, odbacila je kao "apsurdan". 

Premda govori da nije kandidatkinja za glavnu tajnicu NATO-a, nije rekla da nije zainteresirana za to. "Ne javljam se na bilo kakva radna mjesta. Pozvana sam da posjetim predsjednika Bidena, čemu se radujem." 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.