Daniel i Ranko planinarili 49 dana od Istre do Prevlake da bi skupili novac za djecu

BRAČKI planinari Daniel Lončar i Ranko Dragičević završetkom posljednje etape od brda Srđ kroz Konavle do Prevlake uspješno su dovršili humanitarnu akciju "1100 kilometara za 1100 terapija", u kojoj su prikupili 142.700 kuna za udrugu djece s teškoćama u razvoju "Brački pupoljci".

Lončar i Dragičević tijekom svog pothvata planinarili su 49 dana od Istre do Prevlake, gdje su u završnici osvojili i 1234 metra visoki vrh Sv. Ilija na brdu Sniježnica, najviši vrh Dubrovačko-neretvanske županije, te na koncu osigurali sredstva za 1427 terapija za bračku djecu s teškoćama u razvoju.

"Teško je riječima opisati kako se osjećamo"

"Teško je riječima opisati kako se osjećamo jer su cijelim putem od Istre do Prevlake emocije prevladavale sav umor, glad i strah. Posebno ističemo pomoć naših "trail angela", koji su nas na određenim rutama opskrbljivali hranom, pićem i svim drugim potrepštinama. Najveće hvala upućujemo svim članovima udruge "Brački pupoljci" koji se iz dana u dan neprekidno bore za svjetliju budućnost naših malih suotočana", izjavili su na cilju Lončar i Dragičević.

Istakli su kako je konačan cilj udruge "Brački pupoljci" otvaranje Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači" na Braču. Centar obučava vrhunski stručni kadar, a ima podružnice u Sinju i Makarskoj, u kojima se nude nužne usluge korisnicima, poput rane intervencije, savjetovanja i pomaganja, individualne, grupne i obiteljske psihosocijalne podrške te pomoć pri uključivanju u programe odgoja i redovitog obrazovanja.

Humanitaran je i vrlo izazovan planinarski pothvat

Brački su planinari prijeđenim etapama, između ostaloga, metaforički prikazali teško suočavanje s dijagnozom djeteta, borbu roditelja s birokracijom, službeni početak rada Udruge te mnoge druge stadije života svih roditelja otočnih mališana s teškoćama u razvoju.

"1100 kilometara za 1100 terapija" humanitaran je i vrlo izazovan planinarski pothvat na poznatoj planinarskoj ruti "Via Adriatica", duž koje su planinari prošli 14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, 18 zaštićenih područja, 7 županija i 52 općine. Tijekom akcije građani su sponzorirali kilometre koje su Lončar i Dragičević prelazili i tako donirali sredstva udruzi "Brački pupoljci".

Udruga godišnje organizira prosječno 3200 sati besplatnih terapija za gotovo 70 djece na Braču, a među uspjesima udruge je i izmjena Zakona 2019. godine, kojom je djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka omogućen besplatan trajektni prijevoz na terapije na kopnu.

Kako bi "Brački pupoljci" nastavili s prijeko potrebnim terapijama potrebna im je pomoć. Trošak jednog sata terapije je prosječno 100 kuna, zbog čega su Lončar i Dragičević odlučili prikupiti 110.000 kuna, odnosno 100 kuna po kilometru.

Račun na koji su se prikupljale donacije ostat će otvoren do 1. lipnja. Donacije se primaju direktno na račun Crvenog križa Supetar, IBAN: HR4723600001502881925, otvoren u Zagrebačkoj banci, uz opis Donacija za akciju "1100 kilometara za 1100 terapija".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.