Dačić: Srbija se treba vratiti i zauzeti objektivno mjesto koje je imala Jugoslavija

Foto: Hina

SRPSKI ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Ivica Dačić ocijenio je uoči početka sutrašnjeg dvodnevnog zasjedanja Ministarskog vijeća OESS-a u Beogradu da je Srbija tijekom svog predsjedanja ovom organizacijom položila velik ispit i da bi već mogla razmišljati i o kandidaturi za članicu Vijeća sigurnosti UN.

Dačić za TV Pink izjavio kako su mnogi, kad je Srbija preuzimala predsjedanje OESS-om, bili sumnjičavi i suzdržani u ocjenama kako će ponašati zbog bliskih veza Beograda i Moskve, ali je Srbija pokazala da može ozbiljno djelovati u ulozi posrednika u rješavanju međunarodnih sukoba.

Objektivan i pošten posrednik

“Međutim, mi smo se pokazali kao objektivan i pošten posrednik u rješavanju konfliktnih situacija, ne samo u Ukrajini, već i na drugim mjestima”, rekao je Dačić istaknuvši kako su “svi, od Vancouvera do Vladivostoka, izrazili veliko zadovoljstvo i zahvalnost” i čestitali Srbiji na rezultatima.

Uspjeh Srbije tim je veći, smatra Dačić,  jer se po prvi puta u novijoj povijesti dogodilo da jedna zemlja Zapadnog Balkana, koja je “bio predmet opservacije” OESS-a, nađe na čelu te organizacije i “uspješno položi veliki ispit”.


“Srbija se treba vratiti i zauzeti objektivno mjesto koje je Jugoslavija imala. Treba razmišljati u dogledno vrijeme i o kandidaturi za članicu Vijeća sigurnosti UN”, rekao je Dačić.

Susret Kerryja i Lavrova

On je izrazio uvjerenost da će Ministarsko vijeće OESS-a 3. i 4. prosinca u Beogradu proteći u najboljem redu i u ozračju koje će dati šanse za dijalog kroz niz bilateralnih sastanaka, među kojima je posebno istaknuo očekivani susret šefova diplomacije SAD i Rusije, Johna Kerryia i Sergeja Lavrova.

Komentirajući poziv Crnoj Gori da se pridruži NATO savezu, Dačić je rekao kako se Srbija ne miješa u unutarnje stvari drugih zemalja te Podgorici ostaje odluka u kojem će savezu biti.

“Mi imamo našu politiku oko NATO-a koja je jasno definirana”, rekao je Dačić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.