Novi detalji o smrtonosnom sukobu Indije i Kine: Stotine vojnika se tukle cijelu noć

Screenshot: YouTube

SUKOB indijskih i kineskih vojnika na crti razgraničenja te dvije zemlje, koju obje zemlje osporavaju, odnio je najmanje 20 života indijskih vojnika. Broj žrtava na kineskoj strani i dalje se ne zna.

Međutim, obje zemlje tvrde da u smrtonosnom okršaju nije ispaljen nijedan metak ili granata. Umjesto toga, stotine vojnika s obje strane koje su sudjelovale u sukobu služile su se šakama, metalnim šipkama i kamenjem. 

Nijedna strana navodno nije nosila oružje, u skladu s dugogodišnjom praksom dogovorenom upravo kako ne bi došlo do nekontrolirane eskalacije između dvije nuklearne sile. Naime, iako je i ranije ove godine, kao i 2017., između dvije vojske na granici dolazilo do fizičkog sukoba, posljednji put su razmijenile vatru prije 45 godina. 

>>Jučer su se vojno sukobile dvije nuklearne sile, ubijeno 20 ljudi. Donosimo pozadinu

Indijska patrola naletjela na kineske snage na klisuri iznad rijeke

A kako su za Guardian otkrili indijski izvori, okršaj je izbio u ponedjeljak navečer na planinskoj klisuri iznad rijeke Galwan, gdje je indijska vojna patrola iznenada naletjela na kineske vojnike. Indijske snage mislile su da su se kineske povukle s tog područja u skladu sa sporazumom o deeskalaciji sklopljenom 6. lipnja, tvrde ovi izvori. 

U okršaju koji je izbio kineski vojnici gurnuli su pukovnika koji je zapovijedao indijskom vojnom patrolom s litice u rijeku. Tada su obje strane pozvale pojačanje i došlo je do masovne tučnjave. Oko 600 vojnika borilo se gotovo cijelu noć, oko šest sati, na strmom, grubom planinskom terenu. 

Do sličnog, ali mnogo manjeg fizičkog okršaja dvije strane došlo je i u svibnju, ali tada nitko nije smrtno stradao. Nedugo nakon toga procurila je i snimka tog sukoba, koju je indijska vojska odbila potvrditi kao autentičnu. 

Indijska vojska prvo je priopćila da je troje vojnika ubijeno, da bi naknadno javila da je još 17 njenih vojnika podleglo ozljedama te da je žrtava bilo na obje strane. 

Mlatili se šipkama i gurali jedni druge s klisure u rijeku

Međutim, izvori za Guardian kažu da je najveći dio poginulih izgubilo život tako što su u borbi pali ili su gurnuti s klisure, baš kao i indijski zapovjednik. Još najmanje četvero indijskih vojnika navodno je u kritičnom stanju. 

Kina pak nije potvrdila niti jednu smrt svojih vojnika, ali je zato optužila Indiju za iniciranje sukoba "provociranjem i napadanjem kineskih vojnika". Glavni urednik kineskih državnih novina Global Times izjavio je da, prema njegovim saznanjima, ima žrtava i na kineskoj strani, ali da kineska Narodna oslobodilačka vojska želi "izbjeći raspaljivanje emocija javnosti" uspoređivanjem brojki ubijenih. Zanimljivo, kineska državna televizija CCTV u utorak navečer nije uopće spomenula dramatičan sukob.

Indijski mediji tvrde: Ubijeno i do 50 kineskih vojnika. Kina bez komentara

Indijski mediji pak javljaju, pozivajući se na obavještajne izvore, da je i do 50 kineskih vojnika možda ubijeno u okršaju. Ipak, nisu predstavljeni nikakvi dokazi za tu tvrdnju. 

Indijski predsjednik Narendra Modi predvodio je danas dvije minute šutnje za poginule vojnike i obećao da će Indija "braniti svaki kamen i svaki centimetar svog teritorija". 

Sve je ovo posljedica granične razmirice na teritoriju oko kojeg se ove dvije goleme zemlje spore već desetljećima - dolini rijeke Galwan između himalajske visoravni Tibet i slabo naseljenog dijela Kašmira zvanog Ladakh. Kašmir je, naravno regija oko koje se spore i Indija i Pakistan. Stoga je ovo jedno od geopolitički najtrusnijih područja na svijetu. Glavni razlog je taj što i Indija i Kina vide teritorij oko kojeg se spore kao strateški bitan, i u vojnom i u ekonomskom smislu.

Nijedna zemlja ne priznaje trenutnu liniju razgraničenja, koja ide sredinom spornog teritorija, kao legitimnu granicu. Prava granica dvije zemlje nikad nije uspostavljena jer ih je dijelio Tibet dok je bio neovisna zemlja. Otkad je komunistička Kina anektirala Tibet nakon Drugog svjetskog rata, Indija i Kina nisu se uspjele dogovoriti oko točne granice. 

Kina nedavno provela vojne vježbe na tom području

Nakon što su imena i fotografije poginulih vojnika počeli kružiti društvenim mrežama, manji prosvjedi protiv Kine izbili su u gradovima Bhopalu i Ahmedabadu. 

I dok Kina navodno traži od Indije da kontrolira svoje snage i kazni one odgovorne za sukob, bivši indijski vojni zapovjednici optužili su Kinu u televizijskim nastupima da je jednostrano promijenila status quo i pravila ponašanja na granici. 

"Netko mora odgovarati za 20 života", izjavio je umirovljeni vicemaršal zračnih snaga Manmohan Bahadur. 

Kineska vojska otkrila je pak da je njeno Tibetansko vojno zapovjedništvo nedavno provelo vojnu vježbu upravo na ovom području, s ciljem uništavanja ključnih neprijateljskih čvorišta u planinskoj regiji. Neprijatelj o kojem je riječ je, očito, upravo Indija. U vježbu su bili uključeni dalekometni artiljerijski i protuzračni sustavi, specijalne snage, avijacija i snage za elektronske protumjere. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.