Croatia Airlines poslovnu 2008. godinu završila s gotovo 90 milijuna kuna gubitaka

CROATIA AIRLINES danas je objavila podatak o poslovnim rezultatima za 2008. godinu koja je za nacionalnu zračnu kompaniju bila i više nego nepovoljna.

Gubitak od gotovo 90 milijuna kuna rezultat je povećanih cijena goriva kao i porasta cijena troškova nadzora slijetanja i polijetanja u zračne luke prema kojima lete zrakoplovi Croatia Airlinesa.

Prema statistici Croatia Airlinesa, tvrtka je tijekom prošle godine za avionsko gorivo kerozin platila ukupno 357 milijuna kuna, što je za 110,6 milijuna kuna više nego u 2006. godini. Tako je udio potrošnje na kerozin u operativnim troškovima prošle godine narastao na najvišu razinu u dosadašnjem poslovanju tvrtke i to na 22 %.

Trošak za spomenuti nadzor slijetanja i polijetanja tijekom 2008. godine je iznosio ukupno 19,4 milijuna kuna što je za 6,5 milijuna kuna više nego 2007. godine.

Uz izrazit rast operativnih troškova Croatia Airlines se prošle godine morala boriti s jakom konkurencijom koja je bila prisutna na hrvatskom tržištu. Tako su u međunarodnom redovnom prijevozu uz Croatiju Airlines na hrvatske zračne luke slijetali avioni još 32 strane zračne tvrtke, 18 niskobudžetnih kompanija te čak 60-ak kompanija u čarter prijevozu.

R.I.
Foto_ Index (Arhiva)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.