Croatia Airlines: Ne znamo ništa, mi smo samo prevozili za Žužulov Leadership Forum

POSLOVANJE Leadership Foruma Croatia kojeg je osnovao bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul ponovno je došlo u središte pozornosti hrvatske javnosti i politike nakon što je predsjednik Stjepan Mesić javno pozvao nadležne državne službe da ispitaju poslovanje tog Fonda. Mesić je tako rekao da mu nije poznat podatak da je taj Fond stipendirao nekog od studenata te da mu je čudno da Croatia Airlines financira Fond kada se zna da je Miomir Žužul šef Nadzornog odbora u tom hrvatskom avioprijevozniku.

Danas je sve obavijeno velom tajne, a čak ni u tvrtki Crotia Airlines, koji su izravno prozvani od strane Mesića nisu mogli ništa reći o poslovanju Žužulova fonda iako je današnji direktor Ivan Mišetić gotovo dvije godine bio predsjednikom tog istog Fonda! Na izravan Indexov upit jesu li imali podatke o financijskom poslovanju Fonda kojeg su financirali, dobili smo odgovor kako nisu i kako im nije poznato poslovanje Leadership Foruma! 

CA: Samo smo pomagali

"Croatia Airlines isključivo je pomogla u organizaciji konferencije Leadership foruma te nije podupirala niti jednu drugu aktivnost te udruge. Također, nakon što je ispunila obveze iz ugovora Croatia Airlines nikad nije uplatila bilo kakav financijski iznos udruzi Leadership forum, ni podupirala njezin rad", stoji u današnjem odgovoru kojeg smo dobili iz Uprave Croatie Airlinesa koje smo između ostalog i upitali je li u Croatia Airlinesu zaposlen neki od studenata koji je stipendirani putem Foruma.

Naime, očitovanje Croatie Airlinesa posebno je bitno, jer je 2004. godine, Žužul otišao s mjesta prvog čovjeka Foruma kada je prihvatio mjesto ministra vanjskih poslova s kojeg će kasnije i sletjeti pod pritiskom svih afera. Naslijedio ga je, kako smo već napisali, današnji direktor Croatie Airlinesa Mišetić, koji danas kaže kako su imali samo jedan ugovor te da "nisu podupirali njihov rad"!

Donirali 35 tisuća kuna za avio karte!

Iz Croatia Airlinesa objašnjavaju kako je "financiranje" Leadership foruma predstavljalo tek jednokratni kompenzacijski ugovor sklopljen 2004. godine na iznos od 35.000 kuna. Tim ugovorom kompenzirani su izdani prijevozni dokumenti sudionicima Leadership foruma 2004. godine, čime je Croatia Airlines postao službenim prijevoznikom konferencije, koju je ta udruga održala u Dubrovniku. Tada su, osim Croatia Airlinesa sponzori su bile i druge tvrtke kao što su Coca Cola, Končar, Oracle, Pfizer, HBOR, Pliva, Privredna banka Zagreb, ACM, Podravka, HT, Atlantic trade i druge.

"Odluka o potpori konferencije Leadership foruma donesena je zbog ideje koju je udruga promicala, a riječ je o suradnji državnoga i privatnog sektora u promicanju korporativnih vrijednosti te sudjelovanja Paula Walkera, bivšeg predsjednika FED-a i sadašnjeg savjetnika američkog predsjednika Baracka Obame, kao ključnog predavača", objašnjavaju u hrvatskom avioprijevozniku zašto su odlučili na suradnju s Fondom.

Ugašeno 2005. godine

Prema njihovim informacijama Fond je ugašen zbog neaktivnosti već 2005. godine, no ni njima nije poznato da je Žužulov fond ikoga stipendirao.

"Što se stipendiranja i financiranja tiče, nije poznata nikakva aktivnost prema bilo kojem pojedincu ili pravnoj osobi pa tako ni prema gospođici Sanader", stoji u odgovoru avioprijevoznika u kojem se dodaju da im godišnji podaci Leadership foruma nisu poznati s obzirom da nikad "nisu financirali" tu udrugu. Uistinu malo čudno ako se zna da je Mišetić bio predsjednik.

Žužul odustao od izjave za Index

No, priča oko Leadership Foruma postaje puno zanimljivija kada smo pokušali doći do Miomira Žužula koji je od jučer pod ofenzivom predsjednika Mesića. Iako smo tijekom jutra imali obećanje kako će nam se Žužul osobno javiti kako bi razotkrio cijelu priču to se ipak nije dogodilo. Iz nama nepoznatih razloga, Žužul je od toga odustao.

Uostalom njegove izjave u drugim medijima jučer i danas vrlo su kontradiktorne. On je naime rekao kako Forum nije ni osnovan za stipendiranje studenata, ali da je pomagao oko stipendija. Također, priznaje da je osnivač, ali ne zna je li Forum ugašen. Nikako mu nije čudno što je njegov Leadership forum koji se pozivao na etiku poslovanja, organizirao svega dvije konferencije koje se sponzorirane od niza državnih tvrtki za još uvijek nepoznatu sumu novca.

Nevladina organizacija na vladinim stranicama

Podaci o Leadership Forumu Hrvatska objavljivani su i na službenim stranicama Vlade iako je predstavljana kao nevladina neprofitabilna udruga kojoj je svrha promicanje etike u poslovanju. Naime kako su slikovito objasnili na jednom od dva velebna kongresa u Dubrovniku oni su pronalazili načine partnerskog odnosa države i privatnog sektora gdje obje strane, s bez ulaženja u konflikt interesa, zajedno djeluju u cilju unapređenja hrvatskoga gospodarstva.

No, bilo kako bilo, Miomir Žužul i danas se bavi studentima i to točnije prvim privatnim Sveučilištem u Dubrovniku. Sveučilište Dubrovnik International University dobilo je u lipnju prošle godine odobrenje od Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta za tri studijska programa, a s radom su počeli ove jeseni. Cijena studiranja prava je sitnica a iznosi 7 tisuća eura odnosno 21.000 eura za trogodišnji bolonjski program.

Sadašnje Žužulovo sveučilište bez studenata iz Foruma

"Međunarodno sveučilište u Dubrovniku nikada nije koristilo programe Leadership Foruma, niti mi je poznato o kakvom se forumu radi", odgovoreno nam je danas iz Žužulova sveučilišta kada smo ih upitali je li na sveučilištu upisan ijedan student kojeg je pomagao ili promovirao Leadership forum. Pametnom dosta. Ili možda nije?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.