Crkva kadrovira i po bolnicama: Iza glavnog kandidata za ravnatelja Zarazne stoji biskup Pozaić

Foto: Hina, zadarskanadbiskupija.hr

VLADA je prošlog tjedna imenovala predsjednike te članove upravnih vijeća zdravstvenih ustanova kojima je osnivač RH, a obustavljen je postupak sanacije. Tako je za predsjednika Upravnog vijeća Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević Vlada imenovala predsjednika mladeži HDZ-a Josipa Bilavera, koji bi zajedno s ostalim članovima trebao smijeniti sadašnju sanacijsku upraviteljicu dr. Arianu Vince te imenovati novog ravnatelja bolnice.

U razgovoru za Index Josip Bilaver je izjavio kako se još uvijek nije sastao s dr. Vince, no priznao je kako im je glavni kandidat za novog ravnatelja dr. Rok Čivljak.

"Još nismo sazvali sjednicu Upravnog vijeća, niti sam se sastao s dr. Vince. Imamo nekoliko kandidata za ravnatelja, a Čivljak je glavni kandidat, no moramo još vidjeti rezultate bolnice i rezultate dr. Vince te porazgovarati sa svima. Sve su mogućnosti otvorene, želimo donijeti odluku koja će biti u najboljem interesu bolnice. Iako su se pojavile glasine da je dr. Vince smijenjena, to nije istina", rekao je Bilaver za Index, dodajući kako mu je cilj prvenstveno smanjiti troškove bolnice.

Činjenica je, kaže Bilaver, da su bolnice u Hrvatskoj u posljednja tri mjeseca napravile 160 milijuna kuna duga.

"U cilju nam je racionalizacija troškova, moramo napraviti određene promjene i smjena neće biti radi smjene već moramo vidjeti rezultate", kazao je Bilaver.

Dopredsjednik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva

Inače, dr. Čivljak, za kojeg je Bilaver potvrdio da je glavni kandidat za novog ravnatelja Klinike "Fran Mihaljević", ujedno je i dopredsjednik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD).

Kao što na stranicama HKLD-a stoji, "osnovani su 16. veljače 1991. godine kao vjerska organizacija u krilu Katoličke crkve, koja okuplja doktore medicine, doktore dentalne medicine, magistre farmacije, magistre medicinske biokemije i druge visokoobrazovane djelatnike u zdravstvu radi promicanja kršćanskih načela u zaštiti zdravlja naroda i čuvanju ljudskoga života od začeća do prirodne smrti".

Zagrebačka nadbiskupija objavila je prilikom jedne obljetnice HKLD-a da je duhovnik HKLD-a zagrebački pomoćni biskup mons. Valentin Pozaić. Duhovnik je u Katoličkoj crkvi naziv za osobu koju pojedini vjernici ili skupine vjernika imaju kao svoga duhovnog vođu, što znači da je biskup Pozaić duhovni vođa Hrvatskog liječničkog katoličkog društva.

Utjecaj duhovnog vođe Pozaića na dopredsjednika HKLD-a dr. Čivljaka može se vidjeti i u njegovom izlaganju "Hrvatska priča o AIDS–u" održanom u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa "Zmajević" u Zadru, a koje je se nalazi i na stranicama Zadarske nadbiskupije.

"Hrvatska zastupa uporabu kondoma, potiče prava homoseksualaca"

"U Hrvatskoj se puno sredstava ulaže u prevenciju među homoseksualcima, ovisnicima, a stopa zaraženih raste. Potiču se prava homoseksualnih osoba, zastupa se slobodno spolno ponašanje, uporaba kondoma. Zašto onda broj zaraženih raste? Zašto se o tome šuti?

Bolest ne smatram grijehom. Grešno može biti ponašanje, ali bolest se ne smije tretirati kao grijeh. Kao liječnik pristupam svakom bolesniku jednako. Uvažavam njegove tegobe, bolest i za svakog pokušavam naći najbolje rješenje za spašavanje života i olakšanje patnji. Grijeh je nešto što čovjek radi mimo bolesti: ako se upušta u rizične spolne odnose, intravensku ovisnost kao način života, to spada u kategoriju grijeha", rekao je Čivljak u izlaganju.

Doznajemo kako je na njegov rad prigovora imao i dr. Josip Begovac, voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV- om, no dr. Begovac nam je kratko kazao da ne želi komentirati dr. Čivljaka niti njegov rad.

Duhovni vođa HKLD-a o AIDS-u

S druge strane duhovni vođa HKLD-a, pomoćni biskup Pozaić u svom znanstvenom radu s temom "Sida - izazov medicini i moralu" ustvrdio je da zaraženi sidom postaju problem za društvo te da su posebno prijeteća opasnost za zdravstvene ustanove i čitav sustav zdravstvenog osiguranja.

"Cijena njihova liječenja, natprosječno je visoka, ispraznit će zdravstvene kase. To pak izaziva teške moralne dvojbe u vezi s drugim obvezama liječenja, to više što se bolesnik od side ne može izliječiti, već mu se može samo produžiti tok umiranja. Sami bolesnici u sebi tragični su slučajevi. Kako bolest napreduje, gube kontrolu nad tjelesnim funkcijama, tijelo im slabi, mlitavi i mršavi. Budući da sida napada mozak, neki oslijepe, postanu agresivni ili čak polude. Prije smrti pojavljuju se mučne i okrutne boli. Oni koji požive duže od prosjeka ne mogu se smatrati sretnijima od svojih supatnika koji su kao žrtve iste bolesti umrli prije", napisao je Pozaić u svom radu.

Inače, Pozaić je jedan od potpisnika peticije zajedno s biskupom Košićem i Velimirom Bujancem, a kojom su od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović tražili uvođenje pozdrava "Za dom spremni" u službenu vojnu uporabu. Poznat je i po izjavi kako je "Hrvatskoj potrebna nova Oluja" govoreći o zdravstvenom odgoju, a za kojeg je ustvrdio da je produkt "neokomunistička i liberalno-fašistička kulturno-antropološka revolucije".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.