CNN: U ovoj anketi Trump vodi. I to su odlične vijesti za Kamalu Harris

Foto: EPA

Jedna od najuglednijih anketnih kuća u Americi nedavno je objavila svoje najnovije istraživanje, a to su dobre vijesti za Kamalu Harris, piše CNN u analizi.

Prema anketi Des Moines Register/Mediacom Iowa, koju je provela tvrtka Selzer & Co., Donald Trump je na 47%, dok je potpredsjednica Harris na 43% – unutar granice pogreške – u državi u kojoj je bivši predsjednik dva puta uvjerljivo pobijedio. Anketa je provedena prošli tjedan, prije pokušaja atentata na Trumpa u nedjelju.

Iako je malo vjerojatno da će Iowa biti ključna u studenome, činjenica da je po anketi tijesna utrka u državi u kojoj je Trump dominirao mogla bi donijeti dobre vijesti za Harris, kako u smislu točnosti anketa tako i za njezine izglede u susjednom Wisconsinu.

Ono što ovu Selzerovu anketu čini toliko važnom jest njezina točnost u razdoblju kad su se drugi anketari mučili. Prije četiri godine anketa je pokazala da Trump vodi u Iowi za 7 postotnih bodova nekoliko dana prije izbora, dok su druge ankete davale demokratu Joeu Bidenu puno bolju poziciju. "Tada sam napomenuo da "ova jedna anketa daje nadu Trumpovim pristašama i izaziva zabrinutost kod Demokrata", piše CNN-ov analitičar. 

Demokrati su imali razloga za brigu. Ne samo da je Trump na kraju pobijedio u Iowi s 8 postotnih bodova razlike već je i značajno nadmašio svoje rezultate u Wisconsinu – gotovo pobijedivši u državi gdje je prema predizbornim anketama zaostajao nekoliko postotnih bodova. Trump je ostvario značajno bolji rezultat i u mnogim drugim ključnim državama.

Sličan scenarij dogodio se i 2016. godine. Selzerova završna anketa pokazala je Trumpovo vodstvo od 7 postotnih bodova u Iowi. Na kraju je pobijedio u toj državi (s 9 bodova razlike) i na izborima protiv Hillary Clinton, ostvarivši bolji rezultat nego što su to predviđale ankete u mnogim državama od ključne važnosti.

Ove godine mnogi ljudi pitali su se hoće li ponovo doći do pogreške u anketama. Iako su mnogi anketari pokušali promijeniti način na koji provode i/ili ponderiraju svoje ankete kako bi spriječili ono što se dogodilo 2016. i 2020., i dalje bi mogli pogriješiti.

Međutim, najnovija Selzerova anketa iz Iowe sugerira da anketari koji prikazuju utrku koja je previše neizvjesna nisu u ovom trenutku podcijenili Trumpa.

Vodstvo Harris u ključnom Wisconsinu

Rezultat također ima smisla kad pogledamo brojke iz susjednog Wisconsina, koji ima sličnu demografiju. Wisconsin je jedna od sedam ključnih država u kojima ankete pokazuju tijesnu utrku. No, Harris je u Wisconsinu zabilježila neke od svojih najboljih rezultata u anketama.

Najnovija anketa ugledne Pravne škole Sveučilišta Marquette pokazuje da Harris ima 52% podrške naspram Trumpovih 48% među vjerojatnim biračima. Prosjek nedavnih anketa Marquettea, CBS News/YouGova i CNN/SSRS-a daje Harris prednost od 4 postotna boda.

Prednost od 4 boda nije velika i Trump je lako može nadoknaditi, no ta se razlika ističe u odnosu na druge ključne države. Harris i Trump su u ostalih šest ključnih država (Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Sjeverna Karolina i Pennsylvania) obično bliže u rezultatima.

Štoviše, prednost od 4 boda za Harris bolja je od Bidenove pobjede u Wisconsinu 2020. godine – 0.6 bodova. Taj rezultat bio je znatno manji od vodstva koje je imao u anketama prije izbora. Anketari iz Wisconsina također su precijenili Clinton četiri godine ranije, toliko da je postala prva demokratska kandidatkinja koja je izgubila Wisconsin od 1984. godine.

Činjenica da Selzerova anketa pokazuje sličan pomak u Harrisinu korist u Iowi navodi na pomisao da bi ankete u Wisconsinu mogle biti na pravom tragu.

Trump i dalje s velikom šansom za pobjedu

Pobjeda Harris u Wisconsinu sama po sebi ne bi joj zajamčila pobjedu ni u kojem slučaju. Čak i ako osvoji 10 elektorskih glasova te države (uz države koje već naginju njoj), trebala bi osvojiti barem dvije od preostalih šest ključnih država.

Međutim, osvajanje Wisconsina značajno bi poboljšalo Harrisine šanse za pobjedu. Umjesto da utrka bude otprilike 50/50, većina modela dala bi joj oko 75% šansi za pobjedu ako osvoji Wisconsin. To bi bio velik pomak u njenu korist.

Ipak, 75% šansi za pobjedu nije nikakva garancija. Trumpove šanse za pobjedu bile bi približno jednake vjerojatnosti da novčić dva puta zaredom padne na istu stranu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.