CNN: Što su dronovi kamikaze, moderno oružje koje koriste i Rusi i Ukrajinci

NOVINAR CNN-a Tom Foreman objasnio je kako funkcioniraju dronovi kamikaze i kako ih ukrajinska vojska koristi da bi stekla prednost na bojišnici.

Za razliku od klasičnih masivnih vojnih dronova koji mogu letjeti velikim brzinama i prijeći ogromne udaljenosti kako bi ispustili projektile, ovi bespilotni sustavi malih su dimenzija, sporiji i potrošni. 

"No ovo oružje ima značajan psihološki učinak na bojnome polju", rekao je za CNN umirovljeni poručnik Cedric Leighton.

Eksplodira pri udaru

Primjerice, Switchblade 300 težak je oko 2.6 kilograma te se može nositi u ruksaku. Vrlo se lako postavlja i lansira te može 15 minuta letjeti brzinom od 96 km/h, dok njegova kamera i GPS sustav snimaju neprijateljsku poziciju ili objekte.

Kada nacilja metu i dobije naredbu, dron može ubrzati na 160 km/h i zabiti se u određeno područje, pri čemu eksplodira.

Vojni analitičari navode da obje strane, i ruska i ukrajinska vojska, koriste ovakve bespilotne letjelice, ali da Ukrajinci njima mnogo vještije barataju.

"Moja osobna procjena je da je 20% do 30% poginulih ruskih vojnika stradalo tako što je ukrajinska vojska koristila dronove kamikaze", kazao je Leighton.

Vojni analitičari navode da su ovakvi tipovi dronova savršeni za male i brze postrojbe kakvih često ima u ukrajinskoj vojsci. Dronove kamikaze je teško uočiti i lako se mogu neprimjetno približiti zadanoj poziciji. Ukrajina navodno već sada koristi nekoliko tipova takvih dronova, a Sjedinjene Države su ponudile toj zemlji još stotine sustava Switchblade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.