VIDEO Index u Čistoj Velikoj nakon ubojstva: "Roditelji su mu dali sve, Sotona je ušao u njega"

Foto i video: Dragan Miljuš/Index

ČISTA VELIKA, malo selo u zaleđu Vodica, na kilometar od Dalmatine, i danas je u šoku i nevjerici. Nikome ne ide u glavu što se prije dva dana dogodilo u njihovom mjestu.

U subotu popodne hicima iz vatrenog oružja svoje roditelje je likvidirao 19-godišnji Tin Šunjerga. Majku Silvanu ustrijelio je u zatiljak njenom Citroenu u polju pesto metara od kuće, a oca Marina, policajca, u garaži. Zločin kakav se ne pamti otkriven je tek idući dan.

Selom dominira crkva. Jedini kafić u mjestu malo radi, malo ne, a ispred jedine trgovine u Čistoj društvo ispija pivo. Pred neznancima, novinarima pogotovo, mještani nisu od volje za priču.

"Ne znamo mi ništa. Sve što znamo, pročitali smo na portalima", kratka je i gotovo pa službena izjava ekipe pred dućanom.

"Dosta je tragedije, prekinite snimati"

Društvo na autobusnom stajalištu pomalo je već umorno od brojnih novinarskih ekipa koje su pohodile ovih dana njihovo selo.

"Ovo je tragedija, nemamo što više reći. Bilo je 35 novinara jutros, svi bi htjeli nešto novo doznati. A što? Mi najmanje znamo što se dogodilo", kažu nam.

Dok smo pričali, iz obližnje kuće došetao je čovjek, a potom i dva momka. Tražili su da prestanemo snimati.   

"Daj čoviče, dosta je više tragedije, prekinite sa snimanjem. Na tuđoj nesreći dižete tiraž".

Policija je jutros pretražila kuću obitelji Šunjerga. Ispred smo zatekli Silvaninog brata koji je u nedjelju pronašao Marina mrtvog u garaži. Zvao ih je noć prije, nitko mu se nije javio pa se zabrinuo da im se nije što dogodilo. Razbio je prozor kako bi ušao u garažu.

Obitelj je u šoku, nije im do razgovora.

"Tinovi roditelji bili su liberalni, otac mu je bio kao prijatelj"

Rođakinja Marica ima kuću do obitelji Šunjerga.  

"Ne mogu vjerovati da više nema mog Marina i moje Silvane. Nikada nismo primijetili da imaju probleme. Bili su jedna fina i složna obitelj. Vjerojatno je Tin upao u nekakvo loše društvo. Čula sam da su imali problema s njim. Silvana nije o tome htjela govoriti. Valjda ju je bilo sram. Ne znam zašto se nije požalila najbližima. Bila je pametna i obrazovana žena. Čula sam da je jednom Tin odnio suzavac u školu. Inače je bio krasan dečko. Lijepo bi se javio. Šok nad šokovima. Ne mogu vjerovati. Otac i majka su mu bili liberalni, rođeni su u Njemačkoj, to je jedan drugačiji mentalitet. Marin i Tin bili su kao dva prijatelja, ne otac i sin. Sve mu je dao. Mercedes mu je poklonio djed za 18. rođendan", priča Marica.

"Nitko u selu ne zna što se dogodilo. Išli su s nekim rođacima da vide neke masline. Navodno je Tin bio s njima i onda otišao. Kako je odvukao mamu? To jedino on može reći." 

Tin prijetio ujaku?

Stravičan zločin otkriven je tek idući dan.

"Hitac je u subotu čuo susjed, valjda na to nitko nije obratio pažnju. Tinov ujak zvao je taj dan, nitko se nije javio. Posumnjao je pa je došao vidjeti što se dogodilo. Čula sam i da je Tin ujaku prijetio da će ga ubiti. On je htio pomoći, a on mu je zaprijetio. Grozno, nema se tu što reći."

Tin je, kaže, bio normalan dečko. Misli da roditelje nije ubio u afektu.

"Malo se isticao, imao je više od drugih. Roditelji su mu sve dali. Mislim da je ubojstvo isplanirao i da nije bilo u afektu", kazala nam je Marica.

"Sotona je ušao u njega"

Kuća na broju 162, mjesto na kojem je Tin likvidirao oca Marina, najposjećenije je mjesto u Čistoj Velikoj. Svako malo netko prođe, zastane, razmijeni informacije.

Motivi zločina ljudima su nedokučivi. Jedni govore kako je razlog tulum na koji Tina roditelji nisu htjeli pustiti, drugi spominju odlazak u komunu radi problema s drogom.

Policija je, pak, u svom priopćenju navela da je roditelje smaknuo zbog neslaganja oko njegovog ponašanja, poput loših ocjena, čestih izlazaka i slično.

"To nitko ne može objasniti. Sotona je ušao u njega", komentar je jednog prolaznika.

Tina čeka duga zatvorska kazna? 

Tin Šunjerga prijavljen je za teško ubojstvo roditelja, što bi mu u konačnici, ovisno o pravnim shvaćanjima i kvalifikaciji djela moglo donijeti prilično dugu zatvorsku kaznu od 39 ili čak 50 godina zatvora.

Članak 106. Zakona o sudovima za mladež u stavku 2. navodi da se osobi koja je kazneno djelo počinila kao mlađi punoljetnik ne može izreći kazna zatvora u trajanju duljem od petnaest godina, osim za djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora ili za stjecaj najmanje dva kaznena djela za koja je propisana kazna zatvora dulja od deset godina.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.