Čile će tužiti Izrael za genocid. Borić: Izrael mora prekinuti pokolj u Palestini

Foto: EPA

Čileanski predsjednik Gabriel Borić priopćio je jučer kako će se njegova zemlja pridružiti tužbi koju je Južna Afrika podnijela protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (ICC) u okviru Konvencije UN-a o genocidu, izvijestila je novinska agencija EFE.

Borić je rekao da je potrebna čvrsta reakcija međunarodne zajednice kako bi se zaustavilo Izrael "u pokolju u Palestini."

"Zato sam odlučio da će Čile postati stranka i podržati slučaj koji je Južna Afrika pokrenula protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu", izjavio je. 

"Ogorčeni izraelskim postupcima protiv civila"

Čile je još ranije poslao humanitarnu pomoć Palestini, opozvao svog veleposlanika u Izraelu i zajedno s Meksikom poslao dopis Međunarodnom kaznenom sudu oko situacije u Palestini. 

"Nikada nećemo prestati biti ogorčeni izraelskim neselektivnim i krajnje nesrazmjernim postupcima protiv nevinih civila, posebno palestinskih žena i djece", rekao je predsjednik te južnoameričke zemlje. 

"Više od 35.000 ljudi već je ubijeno, humanitarna situacija u zemlji je katastrofalna, a infrastruktura u Gazi je uništena", dodao je Borić koji ima hrvatsko porijeklo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.