Cijene nekretnina u Njemačkoj i dalje divljački rastu, ovo su glavni razlozi

Ilustracija: 123rf

CIJENE nekretnina u Njemačkoj u daljnjem su rastu, a u trećem tromjesečju ove godine cijene kuća i stanova porasle su u usporedbi s istim razdobljem prošle godine za 4,9 posto, priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

"Cijene nekretnina namijenjenih stanovanju su u trećem tromjesečju 2019. porasle za 4,9 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine", priopćio je Savezni ured za statistiku.

Cijene nekretnina najjače su rasle u velikim gradovima. Tamo su stanovi u prosjeku poskupjeli 9 posto, a obiteljske kuće 7,5 posto. Cijene su rasle i izvan velikih gradskih centara, ali manjom brzinom.

Rekordno niske kamate

Stručnjaci procjenjuju da će cijene nekretnina za stanovanje i dalje rasti. Kako navodi Spiegel online, razlog su i dalje rekordno niske kamate na stambene kredite i nedostatak stambenog prostora.

Porastu cijena stambenog prostora, kako za unajmljivanje, tako i kupnju, pridonijelo je i pojačano useljavanje u Njemačku, posebice u veće gradove.

Kako javlja Spiegel online, zastoj u stanogradnji treba povezivati i s nedostatkom stručne radne snage na gradilištima. Iako se broj zaposlenih na gradilištima od 2008. povećao 25 posto, obim gradnje stanova se u istom razdoblju utrostručio.

Prema podacima Saveznog ureda za statistiku, cijene nekretnina za stanovanje su od 2008. do 2018. porasle gotovo 50 posto. Cijene su najjače rasle u razdoblju između 2016. i 2018. kada su cijene stanova i obiteljskih kuća u većim gradovima porasle 24,3 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.