Čičak u inspekciji na Bilicama: U splitskom zatvoru pritvor u prosjeku 420 dana

DELEGACIJA HHO-a na čelu s predsjednikom Ivanom Zvonimirom Čičkom danas je u inspekciju splitskog zatvora Bilice pozvala i novinare. 

U zatvoru duplo više pritvorenika nego što ima mjesta

"Bit će to i ubuduće praksa", kaže Čičak, koji je novinare okupio u zatvorskom restoranu, kako bi se  uvjerili u kvalitet hrane, koju već 10. dan odbija dio pritvorenika. 

"Pa ne bune se oni na lošu hranu", podsjetili su neki Čička, koji je upoznat s problem prenapučenosti zatvora, što je i glavni razlog prosvjeda. 

"Nitko ne gladuje. Uzimaju hranu izvana. Pravila su jasna. Kad netko odbija hranu, onda se svakodnevno važe, a ukoliko izgubi 10 posto mase ide u zatvorsku bolnicu", pokazao je Čičak dobru informiranost. Društvo mu je pravio upravitelj zatvora Tiho Jakelić. 

"Kad vam kažem da u zatvoru ima 269 pritvorenika, a ima mjesta za njih 146, to vam dovoljno govori", kazao je Jakelić. Uprava zatvora čini što može, no problem je odavno prerastao njihovu nadležnost. Novca za nove zatvore država nema, a Čičak se pribojava da bi pritisak na zatvorske ustanove mogao biti još snažniji.

Politika novog kursa i stigmatizirani tajkuni

"Živimo politiku novog kursa", poslužio se Čičak Trockim osvrnuvši se na sve veći broj direktora javnih poduzeća koji su strpani iza rešetaka. "Djeca tajkuna doživljavaju linč u školama. Ti ljudi su stigmatizirani, otpisani...", kaže Čičak.

"U splitskom zatvoru je prosjek 420 dana pritvora, i to je najduži boravak iza rešetaka u Hrvatskoj. Došli smo jer smo čuli da ovo nije izoliran slučaj. Očekivala se eskalacija prosvjeda i po drugim zatvorskim ustanovama. Čuli smo tako da su ovi iz Lepoglave kontaktirali s kolegama u Sremskoj Mitrovici", otkrio je Čičak. 

Čuvarica pričala s novinarima, šef je odmah dao na stegovni

Upravitelj Jakelić poveo je šefa HHO-a i novinare u obilazak zatvora. Prvo ženski odjel. Dvanaest pritvorenica i gospođa na služenju kazne. Njih četiri u ćeliji. Ima i zahod, za razliku od većine muških soba, koje imaju zajednički sanitarni čvor. Kupanje ljeti triput tjedno, zimi dvaput. 

Na ženskom odjelu, incident. Upravitelj Jakelić spazio je čuvaricu kako se došaptava s novinarima. "Ovo je za stegovni, zna se tko može davati informacije", pao je mrak Jakeliću na oči kad je vidio što se zbiva.

Deset pritvorenika u ćeliji od 25 "kvadrata"

Najpopunjenija je ćelija u sjevernom krilu zatvora. Deset pritvorenika u sobici od kojih 25 "kvadrata". Sve je puno žutih Kerumovih kesa, ostataka hrane... Bit će i za kućne ljubimce štogod. "Vidi vrata zahoda, kao u salunu na Divljem zapadu", svidio se Čičku detalj.

Popodne će provesti u razgovoru s pritvorenicima. Želi čuti kako im je i na što sve imaju zamjerke. Ali teško će oni njega preveslati. Vidio je da se neki bune na dugotrajnost postupaka, a sve rade da ih što više oduže kako bi mogli odlepršati iz pritvora. "Oni bi kao Glavaš. Da ih puste pa da nestanu", zna Čičak.

Situacija na Bilicama se potpuno normalizirala. Prosvjed je započela gotovo polovica pritvorenika, njih 133. Jutros samo njih 40 nije uzelo doručak. Možda im jednostavno ne leži hrana ujutro. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.