Cerar s koalicijskim partnerima na zatvorenoj sjednici vlade opet raspravlja o arbitraži

Foto: FaH

TRI STRANKE u slovenskoj koalicijskoj vladi na zatvorenom sastanku popodne opet razmatraju neka od otvorenih pitanja, među kojima je arbitraža s Hrvatskom jedna od glavnih tema.

Premijer Miro Cerar pred početak sastanka nije davao izjave, no Simona Kuster Lipicer, koja vodi zastupnički klub njegove stranke u parlamentu, kazala je da će sastanak potrajati više sati te potvrdila da će biti riječi i o provedbi arbitražne presude.

"Vlada skupa s međuresorskom skupinom intenzivno radi na svemu što je potrebno za početak implementacijskih procesa vezanih na arbitražu. Pri tome je bitno da pozivamo na državotvorno, odgovorno i demokratski zrelo ponašanje", navela je novinarima pred sastanak.

Polemika između Cerara i Erjavca

Potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Dejan Židan komentirao je nedavnu polemiku između premijera i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca koja možda otkriva njihove različite poglede na implementaciju presude arbitara i odnos prema Hrvatskoj.

"Na sjednicama smo stopostotno usklađeni, a kad izađemo sa sjednice neki pojedinci to pokušavaju koristiti za promociju svojih stranaka", kazao je Židan, predsjednik Socijalnih demokrata, trećeg koalicijskog partnera u Cerarovoj vladi, dodavši da se to ne bi smjelo događati nego da svi akteri i prema vani moraju iskazivati jedinstveno stajalište.


"Arbitraža je i previše važna da bi je stranke koristile kao svoje promidžbeno gradivo", kritički se na neslaganja Cerara i Erjavca  osvrnuo Židan uoči sastanka koalicije.

Cerar kritizirao Erjavca

Cerar je krajem prošlog tjedna javno kritizirao svog šefa diplomacije, navevši da otkrivanjem nekih pojedinosti sa zatvorenih sastanaka vlade "više koristi Hrvatskoj nego Sloveniji", a zamjerio mu je i njegovu oštru nediplomatsku retoriku u kojoj zagovara "odlučnost" i skeptičnost u razgovorima s Hrvatskom jer smatra da Slovenija ne djeluje dovoljno odlučno kako bi provela arbitražu.

Erjavec je novinarima uoči početka popodnevnog sastanka koalicije kazao da će danas Cerar i njegovi partneri vjerojatno "pregledati" nove zemljovide Piranskog zaljeva koji su "usklađeni" s odlukom arbitražnog suda, a ponovo je odbio mišljenja da svojim izjavama šteti poziciji Slovenije u arbitražnom sporu.

"Premijerova izjava da ministar vanjskih poslova šteti Sloveniji nije točna i tu on nije u pravu, ali s predsjednikom vlade ne želim polemizirati jer nismo u školskoj učionici", kazao je Erjavec novinarima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.