Cape Town - turistički biser u kojem dnevno bude ubijeno osam ljudi

Obitelj najmlađeg ubijenogJ Schreenshot: BBC

CAPE TOWN je dobro poznato turističko središte, ali je to ujedno jedan od najpodjeljenijih i najopasnijih gradova svijeta, javlja BBC.  

Nagli porast ubojstava

U prvih šest mjeseci ove godine u Cape Townu je u prosjeku zabilježeno osam ubojstava dnevno. U jednom vikendu u srpnju život su u gradu izgubile čak 43 osobe. U posljednjih deset godina broj ubojstava se popeo za 60 posto. 

BBC-jevi novinari su proveli vikend na ulicama grada obilazeći poprište najnovijeg masakra i razgovarajući s obiteljima, policijom, vojnim snagama te članovima zajednice koji su odlučili zaštitu uzeti i u svoje ruke.

Masakar počinjen u sirotinjskoj četvrti Blikkiesdorpe

Zločin se dogodio u siromašnom dijelu grada udaljenom 25 km od središta Cape Towna, u jednoj prohladnoj lipanjskoj noći. Tri naoružana muškarca ušla su u limenu kućicu i u njoj ubila pet osoba: Mogamadua Quiyaama Petersona, Erika Alaka Maarmana, Ismaila "Sum" Mohameda, Eltona "Greeneyes" van Rooyena i Methooda Phaesa Ndegea zvanog Toddie, od kojih je zadnji bio diler drogom podrijetlom iz Tanzanije. Sutradan je samo nekoliko metara dalje od prvog masakra nađena žena koja je ubijena sa sedam hitaca u lice.  

Toddiejeva djevojka

Toddiejeva djevojka kaže da je njezin dečko ubijen zbog toga što je zarađivao više od ostalih u toj sirotinjskoj četvrti. Prema njenim riječima, ubojice su ušli u jednu od limenki i jednostavno ga ubili i potom izašli. Nakon toga su se predomislili i odlučili ubiti i sve ostale prisutne.

Toddiejeva djevojka čula je pucnjavu iz svoje limene kućice. Bilo je to smaknuće u kojem je Toddie zadobio više hitaca u lice dok su ostali ubijeni hicima u glavu. 

Policija nastoji djelovati preventivno

Koliko je stanje opasno pokazuje i podatak da je BBC-jeva novinarska ekipa tijekom vikenda snimila tri ranjavanja policajaca od kojih je jedan policajac podlegao ozljedama. Policajci smatraju da oduzimanje oružja ima preventivnu funkciju i da će ono spriječiti brojne pljačke, ubojstva, silovanje i otmice, odnosno da će spasiti velik broj života.

Policajac Jerrick Junnies je odrastao na sirotinjskim ulicama i jako dobro poznaje situaciju. Kaže da se sve svodi na onu narodnu "Oko za oko, zub za zub". "Ako ti ubiješ nekog mog, ja ću ubiti tebe", i sve na tom području funkcionira po principu osvete.

Mišljenja obitelji

Majka najmlađeg ubijenog, Petersona, kaže da ubojicama nikada neće moći oprostiti. Nasilje je, prema njoj, uzelo sve više i više maha i djeca više nisu nigdje sigurna. "Ako nisi siguran u svojoj kući, kako ćeš biti siguran izvan nje?" kaže ona. Majka drugog ubijenog, Maarmana, kaže da su ona i sin živjeli od skupljanja otpada, što je, kaže, opasan posao u kojem se ljudi često razbole.

Obitelji ubijenih se pripremaju za sprovode. Boje limene zidove kako bi prekrili tragove metaka i krvi. Oni i njihovi susjedi žive u stalnoj brizi i strahu za svoje živote i živote svojih najbližih.

Vojska je na gradskim ulicama 

Vidjeti južnoafričku vojsku na ulicama je vrlo neobično. Takva situacija podsjeća na razdoblje rasne segregacije odnosno aparthejda. Ali vojska u ovom slučaju uz policiju daje ljudima određenu dozu sigurnosti, čemu doprinose i samoobrambene skupine.

Policija i vojska ne mogu biti svuda pa su se pojedinci organizirali u skupine. Svi članovi skupine su maskirani, a pokušavaju spriječiti zločine poput silovanja i ubojstava. Njihov je stav da ne žele napadati prvi, ali ako ih napadnu, oni će uzvratiti. 

Što dalje?

Petersonova majka se nada da neće morati sahraniti i svog drugog sina. Zato napušta ovo područje i želi započeti novi život te će pokušati biti bolja majka kako bi sačuvala svoju djecu na životu. 

Tijekom vikenda u kojem je ekipa BBC-ja boravila u Cape Townu u gradu se zbilo još 25 ubojstava. Kako se čini, vikendom policija, vojska i samoorganizirane skupine imaju znatno veći opseg posla. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.