Čakovečka tvrtka proizvodi tkaninu uz pomoć koje vojnici postaju "nevidljivi"

Foto. screenshot HRT

HRVATSKA vojna industrija jedna je od gospodarskih grana koja bilježi rast, čak 20 posto na godišnjoj razini. Tome pridonosi i inovativnost domaćih proizvođača, među kojima je i čakovečki Čateks koji je prvi u Europi proizveo novu vrstu tkanine za specijalne namjene.

Vojnici praktički postaju "nevidljivi", javlja HRT. Nova tkanina dizajnirana je tako da, među ostalim,  bude i zaštita od nekih najmodernijih uređaja za otkrivanje.

“Izradili smo šaru koja se doslovno već na 5 metara stopi s okolinom, a sve dalje od toga u infracrvenom spektru gotovo da čovjeka vidite kao dio prirode", objasnio je Ivan Karol, projekt-menadžer u Čateksu.

Novi koncept u razvoju kamuflaže


Jedinstvene šare su domaći dizajn kojim će se, vjeruju, pozicionirati i u tom dijelu vojne industrije.

“Stvorili smo potpuno novi koncept razvoja kamuflaže, a to je triangularno-poligonalni način prikrivanja. On je najprirodnija struktura u prirodi. To smo iskombinirali s bojama i vegetacijom”, tumači Karol.

Osim po uzorku, tkanina Nyco Extreme - od koje se šiju i odore za Hrvatsku vojsku - bolja je od dosadašnje za 30 do 50% u izdržljivosti i vijeku upotrebe, koji iznosi čak i do 4 godine.

Razvijali su je dvije godine u suradnji s američkim partnerom i trebala bi biti novi standard u vojnoj industriji sljedećih deset godina. Komercijalna proizvodnja počet će 2018. godine.

Čateks izvozi čak 80% svoje proizvodnje, posluju s gotovo svim članicama Europske unije i diljem svijeta, primjerice s Kuvajtom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.