Bunguru odbili žalbu na istražni zatvor, očekuje se spajanje Lore 1 i Lore 2

Foto: FAH

ODBIJENA je žalba Emilija Bungura na istražni zatvor koji mu je odredilo vijeće Županijskog suda u Splitu. Bunguru, koji je u odsutnosti bio osuđen na šest godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima, idućeg mjeseca čeka ponovljeno suđenje u slučaju Lora 1, ali i Lora 2, novi postupak za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima.

Bungur i Duić zajedno na klupu za optuženike u Lori 1

Sudac Vlado Živaljić razmišlja o spajanju predmeta, a prije ili kasnije Bunguru bi se na ponovljenom suđenju za ratni zločin nad civilima u Lori 1 trebao pridružiti i Tomislav Duić, bivši šef Vojno-istražnog centra Lora, koji je uhićen prošlog petka u svom stanu u Jeretovoj ulici u Splitu nakon 15 godina skrivanja. 

Bungur je u bijegu proveo više od 10 godina, a uhićen je prošlog ljeta nedaleko od Šibenika. Unatoč tome, on i njegov odvjetnik Vinko Burazer predlagali su da se umjesto istražnog zatvora odredi nekakva mjera opreza ili istražni zatvoru u domu, ali to, očekivano, nije prihvaćeno.

Bajić i Lora

Postupak Lora 1 započeo je bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u rujnu 2001. godine, tada kao šef Županijskog državnog odvjetništva u Splitu. Za smrt dvojice pritvorenika u Lori 1992. godine okrivljeni su vojni policajci na čelu s Duićem i njegovim zamjenikom Tončijem Vrkićem. Uz njih dvojicu i Bungura, suđenje za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u predmetu Lora 2 čekaju i Anđelko Botić i Ante Gudić. Terete ih za zlostavljanja zarobljenika te tri smrtna slučaja.

Bajić je inače te 1992. godine kao zamjenik vojnog tužitelja u Splitu vodio postupak protiv civila srpske nacionalnosti iz kaštelanskog zaleđa, koji su mu bili sumnjivi zbog pripremanja oružane pobune protiv RH. Postupak je obustavio Vrhovni sud 1993. godine. Osam godina kasnije, nakon promjene političkih okolnosti u Hrvatskoj, nekadašnje sumnjivce za oružanu pobunu Bajić je preveo u oštećenike, a vojne policajce u okrivljenike. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.