Buka oko performansa rezanja zastave u Rijeci: HDZ-ovi vijećnici ne razumiju umjetnost?

NEDAVNI performans ljubljanskog umjetnika Janeza Janše, koji je u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci pozvao gledatelje da sudjeluju u rezanju hrvatske zastave, podigao je veliku buku u domaćoj javnosti.

Naime, riječki umjetnik Krešo Mustač je protiv slovenskog performera Janše, ali i voditelja riječke Udruge 'Drugo more' Davora Miškovića i Petre Corve, koji kao organizatori stoje iza slovenskog umjetnika, podigao kaznenu prijavu zbog, kako je naveo u prijavi, povrede ugleda Republike Hrvatske.

HDZ-ovi vijećnici performans nazvali "ružnim": Treba ga osuditi!

Na njegovu su stranu stali i riječki gradski vijećnici HDZ-a Josip Rupčić, Tea Čaljkušić Mance i Ivan Bogdanić, koji slovenski performans smatraju neprihvatljivim i dodali kako ga treba najoštrije osuditi. Vijećnik Rupčić je tijekom danas održane konferencije za novinare, u jednom trenutku iz torbe izvadio komade izrezane zastave, stavivši ih na stol pred novinare, te je rekao da je komade pokupio s poda Muzeja nakon završetka performansa.

"Netko može reći da je umjetničko djelo opljačkati banku ili ubiti gradonačelnika, te da je i to dozvoljeno jer je u sklopu performansa" kazala je vijećnica Čaljkušić Mance. Ona je upozorila i da je Grad Rijeka iz svojeg proračuna za Zoom festival, u sklopu kojega je  održan performans, izdvojio čak 70.000 kuna, a za uzvrat je dobio umjetničko djelo koje oni takvim ne smatraju. Dapače, Čaljkušić Mance ga je nazvala "ružnim", te je osudila i činjenicu da niti ravnateljica Muzeja Jerica Ziherl ni organizator Davor Mišković nisu reagirali na performans, niti su se od njega ogradili.

Janša: Žao mi je što je performans krivo shvaćen, nisam imao namjeru vrijeđati Hrvatsku

I prozvani slovenski umjetnik Janez Janša, pravim imenom Emil Hrvatin, također je odgovorio konferencijom za novinare održanom u Rijeci. Janša pak tvrdi kako mu je žao što je došlo do ove situacije, te da je u ovom slučaju očito riječ o nesporazumu. Objasnio je kako njegov performans, nazvan "Život u nastajanju", očito krivo shvaćen, da nije bio motiviran vrijeđanjem ugleda Hrvatske, te da mu je žao što je umjetnički dojam izložbe i performansa zbog kaznene prijave stavljen u drugi plan.

Njegova izložba, održana u ponedjeljak, u okviru koje je izveden performans, zapravo je željela motivirati gledatelje da razmisle o različitim aspektima života i različitim emocijama, tvrdi umjetnik. "Izložba je situacija u kojoj je posjetitelj u isto vrijeme i gledatelj i izvođač - tzv. 'spectactor'. Ona stimulira osjećaje, a kako će netko reagirati, njegova je stvar" objasnio je Janša i dodao kako su gledatelji u riječkom Muzeju bez negodovanja sudjelovali u izvođenju performansa.

On je podsjetio i da je izložba do sada bila postavljena i u Berlinu, Beču, Rio de Janeiru, Ljubljani i Mariboru, te da je slični performans sa rezanjem zastave, ovaj puta slovenske, izveden i u Sloveniji, te da tamo nije bilo negativnih reakcija. Janšin odvjetnik Ljubiša Drageljević je pak kaznenu prijavu nazvao "raritetom" i "karikaturom".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.