Bujas: Spremni smo na sve. Jakominić: Dobili smo obećanje da će se neko rješenje naći

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

NAKON što je jutros udruga Glas poduzetnika priopćila da vlada mora obeštetiti sve one tvrtke koje su zatvorene ili nisu formalno zatvorene, ali imaju pad prometa veći od 50% u iznosu do 80% prošlogodišnjeg prometa, još jednom su se javili predsjednik i dopredsjednik udruge, Hrvoje Bujas i Vedran Jakominić.

Bujas se na sve osvrnuo na Facebooku te je poručio da su spremni na sve.

Njegov status prenosimo u cijelosti.

"Spremni smo na sve!

U momentu kad je cijeli privatni sektor jasan i složan (i UGP i HUP i praktički sve neovisne sektorske Udruge malih poduzetnika) i kaže - “Nismo građani drugog reda, želimo i mi čuvati naše zdravlje, kao i svi ostali, te stoga kad nas zatvarate i kad nam je pad prometa u MNOGIM sektorima od 40% pa na više, tražimo adekvatna #obeštećenja, jer Mjere za očuvanje radnih mjesta nisu dovoljne”, HOK ulizice uvijek i iznova u strahu za svoje pozicije pokušavaju dodvoriti se.

Koga vi uopće predstavljate?

Ne, gospodo iz HOK-a i HGK-a, ovaj put ako ne bude adekvatnih Mjera i reformi bit će i naše jasne reakcije, a pitam se koga vi uopće predstavljate, zašto, nažalost, plaćamo taj namet, tu prisilnu članarinu?

Imali smo doista taj sastanak s Ministrima u petak, zamolili su nas pauzu do početka sljedećeg tjedna kad će trebati staviti na stol jasne i adekvatne ekonomske Mjere, ponavljam, svim djelatnostima koje su ugrožene, i to ne svojim lošim radom.

O ovom svemu smo trebali razgovarati, ali prije bar mjesec dana, kasni se...a o nužnosti reformi vam pričamo od Ožujka. Te reforme su ključne kako za povratak bilo kakvog optimizma u poduzetništvo, tako i za pripremu za nadolazeće razdoblje.

#UGP sigurno neće odustati, nismo niti do sada, nasi su zahtjevi jasni, tražimo provođenje #Reformi (smanjivanje PDV-a, ukidanje parafiskalnih nameta, itd.), profunkcioniranje pravosuđa, kao i smanjivanje, optimizaciju i digitalizaciju birokracije (neka nas prestanu tražiti papir koji su nam sami dali!), a kratkoročno tražimo #pravičnu naknadu svima koji su ugroženi njihovim zabranama i ograničavanjima rada (detalji su objavljeni u svim medijima, pa da ne ponavljam), i da, sad je vrijeme za zajedništvo i pokazivanje solidarnost, svi smo u istom brodu i privatni i javni sektor, svi smo građani Hrvatske, prestanite nas dijeliti, ali isto tako svi moramo imati ista prava i iste obveze!"

Jakominić: Dobili smo obećanje da će se rješenje naći

Vedran Jakominić, dopredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, koji je jučer bio na sastanku s ministrima Josipom Aladrovićem, Tomislavom Ćorićem, Zdravkom Marićem i Nikolinom Brnjac te predstavnicima poduzetnika, komentirao je za N1 koji su glavni zaključci i oko čega se još trebaju dogovoriti.

"Nešto mora biti izvedivo. U javnosti je dojam da su ugostitelji jedini koji imaju poseban tretman, ali razgovarali smo o svim strukama", rekao je Vedran Jakominić komentirajući jučerašnji sastanak predstavnika poduzetnika i ugostitelja s dijelom vlade, i dodao:

"Hrvatska je jedina koja nije direktno pomogla poduzetnicima kroz dotacije, radi se samo o naknadama za nezaposlenost, još plaćamo sve parafiskalne namete. Prezentirali smo dva modela s kojima bi obeštećenje bilo fer. U jednom rasterećujemo državni proračun, preuzimamo obvezu da se mi zadužimo, ali za to treba porezna reforma. Drugi model je sličan njemačkom i slovenskom gdje se dio prometa protekle godine refundira tvrtkama da iz toga plate likvidnost."

Na pitanje jesu li dobili jamstva, odnosno hoće li biti novaca za mjere pomoći, Jakominić odgovara: "Vlada promovira da su dali 7,5 milijardi kuna ekonomiji, a realnost je da je poduzetništvo u vladu investiralo 80 milijardi kuna ove godine od čega je vlada vratila manje od 10% na teren. Jučer je razgovor bio konstruktivan, nismo bili negativni ni mi ni oni. Dobili smo obećanje da će se neko rješenje naći. Bolje da svi dobijemo manje, ali da bude ravnomjerno, a ne da netko dobije, a netko ne. Danas šaljemo follow up kako smo mi čuli ono o čemu se govorilo da ne bi došlo do zabune. Nije nam u cilju bankrotirati državu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.