Broj novih auta u Hrvatskoj u travnju naglo porastao

Foto: EPA

POTRAŽNJA za automobilima u Europi stagnirala je u travnju dok se u Hrvatskoj snažno oporavila nakon pada u prethodnom mjesecu, pokazali su objavljeni podaci udruženja europskih proizvođača automobila ACEA.

U travnju je u 27-članoj Europskoj uniji (bez Malte, za koju podaci nisu dostupni) registrirano nešto više od 1,3 milijuna novih automobila, što je gotovo na razini istog mjeseca prošle godine, pokazali su podaci ACEA-e.

U ožujku njihov je broj smanjen za 3,9 posto.

"Glavni su motor potražnje u regiji bile zemlje srednje Europe koje su zabilježile rast od 4,6 posto", naglašavaju u ACEA-i.

U skupini stare Europe potražnja je neznatno smanjena, pokazuje izvješće.

Među pet najvećih europskih tržišta najveći je pad potražnje bilježila Velika Britanija, za 4,1 posto. Smanjena je i potražnja u Njemačkoj, najvećem europskom tržištu, za 1,1 posto.

Najviše je pak u toj skupini porasla potražnja u Španjolskoj, za 2,6 posto. Slijedi Italija s 1,5 posto dok je u Francuskoj potražnja gotovo stagnirala.

Među vodećim tržištima nove Europe Poljska je zabilježila 3,7-postotni rast broja registriranih novih automobila dok je u Mađarskoj ona porasla tri posto.

Češka je bilježila 5,5-postotni pad, pokazuju podaci ACEA-e.

U Hrvatskoj u travnju preko 8500 novih auta

U Hrvatskoj je u travnju prema podacima ACEA-e registrirano 8650 novih automobila, 22,4 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U ožujku potražnja se smanjila za petinu.

Pad europske potražnje u prva četiri mjeseca 2019.

U prva četiri ovogodišnja mjeseca potražnja za novim automobilima u 27 zemalja EU-a pala je za 2,6 posto, uz registrirana 5,3 milijuna novih automobila.

Pritom je u skupini vodećih tržišta potražnja stagnirala u Njemačkoj i Francuskoj. U Italiji i Španjolskoj izrazitije je smanjena, za 4,6 odnosno 4,5 posto. Pad je zabilježen i u Velikoj Britaniji, za 2,7 posto.

U široj skupini stare Europe potražnja je u prva četiri ovogodišnja mjeseca pala za 3,0 posto, dok je u novoj Europi porasla za 1,4 posto.

U Hrvatskoj su u prva četiri ovogodišnja mjeseca prema podacima ACEA-e registrirana ukupno 20.822 nova automobila, čime je potražnja gotovo stagnirala u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.