Brodski inspektor: Rampa na Lastovu je pala i prije 10 godina. Kao da je bomba pala

Screenshot: YouTube

U MALOM Lošinju jučer se dogodila nesreća na trajektu Jadrolinije Lastovo. Poginula su trojica pomoraca, a četvrti je teško ozlijeđen.

Nesreća se dogodila oko 15:30 u trajektnom pristaništu u Malome Lošinju kad je na pomorce pala ulazna rampa trajekta. Poginuli su vođa stroja i dva kormilara. Teško je ozlijeđen prvi časnik palube, kojeg su vatrogasci spašavali iz mora. Dvojica poginulih su s područja Trogira i Solina, a jedan je s područja Zadra.

Danas.hr javlja da su neslužbeno doznali kako je istraga već pokazala što se dogodilo i da se zna uzrok nesreće te da se radi o ljudskoj greški. Po neslužbenim informacijama Jutarnjeg, u trenutku kad je pala na članove posade, rampa nije bila osigurana zaštitnim klinom. Osim klina, takve rampe, teške više od 10 tona, morale bi imati i sistem kočenja.

Brodski inspektor tvrdi da je na Lastovu prije desetak godina rampa već jednom pala

Diplomirani inženjer brodogradnje i brodski inspektor Leo Jeričević rekao je Slobodnoj Dalmaciji da je osobno svjedočio incidentu vrlo sličnom onom koji je jučer u smrt odveo trojicu pomoraca. Nezgoda kojoj su Jeričević i njegov kolega bili svjedoci dogodio se u Veloj Luci.

"Ne znam točno koja je bila godina, 2014. ili 2015., ali zasigurno znam da je u pitanju bio zimski mjesec jer je u Veloj Luci bilo strahovito hladno. Dakle, kolega iz Nizozemske i ja smo na Korčulu došli u inspekcijski nadzor i kada se trebalo vratiti u Split, došli smo na pristanište u Veloj Luci.

"Lastovo" je na vrijeme doplovilo s Lastova te se prilikom pristajanja krmom uz obalu dogodila nezgoda jer je pala krmena rampa (u Malom Lošinju je pala pramčana rampa, op.a.) bez da je ikoga ozlijedila, jer nikog nije bilo ispod nje niti u blizini. Mi smo se nalazili u obližnjem kafiću i čuo se strašan udarac, kao da je bomba pala", kaže Jeričević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.