Britansko gospodarstvo poraslo više od očekivanog zbog Svjetskog i toplog ljeta

Foto: EPA

BRITANSKO je gospodarstvo u srpnju poraslo snažnije nego što se očekivalo zahvaljujući visokim ljetnim temperaturama i svjetskom nogometnom prvenstvu koji su potaknuli promet u maloprodaji.

Gospodarske aktivnosti u Velikoj Britaniji porasle su u srpnju 0,3 posto, te za 0,6 posto u tromjesečnom razdoblju zaključno sa srpnjem, najsnažnije u gotovo godinu dana, objavio je državni ured za statistiku ONS.

Posebno snažan rast u uslužnom sektoru

"Posebno je snažan rast zabilježen u uslužnom sektoru, uz dobar rezultat prometa u maloprodaji zahvaljujući toplom vremenu i Svjetskom nogometnom prvenstvu", istakanuo je Rob Kent-Smith iz ONS-a.

Rast aktivnosti zabilježen je i u građevinskom sektoru dok je industrijska proizvodnja smanjena, prenosi BBC navode iz ONS-ova izvješća.

"Dominantni uslužni sektor ponovo je predvodio ekonomski rast u srpnju, s obzirom na to da su inženjeri, računovođe i odvjetnici imali puno posla, a potporu je pružio i rast građevinskog sektora koji je dosegnuo novu rekordnu razinu", dodao je Kent-Smith.

Stopa rasta najviša je od kolovoza 2017.

Stopa rasta u tromjesečnom razdoblju zaključno sa srpnjem, od 0,6 posto, najviša je od kolovoza 2017., napominju u statističkom uredu, i ocrtava ubrzanje u odnosu na 0,4-postotni rast u tromjesečnom razdoblju zaključno s lipnjem.

Najnoviji podaci o gospodarskim aktivnostima objavljeni su uoči ovotjedne sjednice britanske središnje Bank of England, za koju se očekuje da će zadržati ključne kamatne stope na dosadašnjoj razini. Podigli su ih u kolovozu, tek drugi puta u deset godina, na 0,75 posto, napominje BBC.

Odluku o podizanja ključnih kamatnih stopa dobra

John Hawksworth iz savjetodavne tvrtke PwC smatra da najnoviji podaci o gospodarskom rastu opravdavaju kolovošku odluku o podizanju ključnih kamatnih stopa, i dalje je oprezan kada je u pitanju mogući utjecaj izlaska Britanije iz Europske unije na gospodarstvo.

"U predstojećem razdoblju ljeto bi moglo ustupiti mjesto burnoj jeseni budući da kompanije zbog neizvjesnosti koju stvara Brexit odgađaju odluke o većim ulaganjima a prigušen rast plaća pritišće osobnu potrošnju", tumači Hawksworth.

Solidan početak" trećeg tromjesečja

Yael  Selfin iz britanskog ogranka KPMG-a ističe pak "solidan početak" trećeg tromjesečja, upozoravajući ipak na mješovite podatke iz pojedinih sektora.

"U Bank of England vjerojatno će biti posebno oprezni u predstojećim kritičnim mjesecima, s obzirom na neizvjesnost i rizike povezane s Brexitom. Očekivali smo pauzu prije no što kamatne stope u studenom 2019. budu podignute za 0,25 postotnog boda, na jedan posto", dodaje ona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.