Britanski obavještajci: Rusija koristi zatvorenike kako bi proizvela više oružja

Ilustracija: EPA

BRITANSKO ministarstvo obrane objavilo je svoje dnevno izvješće o situaciji u Ukrajini. Navodi da ruski obrambeni sektor vrlo vjerojatno upošljava zatvorenike kako bi zadovoljio proizvodne zahtjeve. U studenom 2022. je Uralvagonzavod (UVZ), najveći ruski proizvođač tenkova, nakon sastanka sa Saveznom kaznenom službom (FSIN) rekao lokalnim medijima da će uposliti 250 zatvorenika. 

U Rusiji postoji duga tradicija zatvorskog rada, no od 2017. je ponovno uveden prisilni rad kao posebna vrsta zatvorske kazne. U nadležnosti FSIN-a je više od 400.000 zatvorenika i često ga se optužuje za ekstremnu brutalnost i korupciju, piše ministarstvo obrane.

Zatvorska populacija ruskim čelnicima predstavlja jedinstveni ljudski resurs koji mogu iskoristiti za podršku 'specijalnoj vojnoj operaciji', s obzirom na to da i dalje nedostaje dobrovoljaca. Zatvorski rad je vrlo vjerojatno podosta tražen od proizvođača relativno niskotehnološkog oružja kao što je UVZ, koji su gotovo sigurno pod intenzivnim pritiskom da povećaju proizvodnju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.