Britanska policija: Smrt novinara koji je razotkrio aferu s prisluškivanjem nije sumnjiva

BRITANSKI istražitelji izvijestili su kako smrt novinara Seana Horea koji je prvi razotkrio aferu s prisluškivanjem u čijem se središtu našao medijski mogul Rupert Murdoch, nije sumnjiva.

Sean Hoare bio je prvi novinar koji je progovorio o tom skandalu koji je potresao Veliku Britaniju, i zbog kojeg je prestao izlaziti tabloid News of the World. Skandal je rezultiralo i brojnim uhićenjima (među kojima i Rebekah Brooks, Murdochove miljenice te Andyja Coulsona, oboje bivših urednika News of the Worlda), ali i ostavkama, prvenstveno u britanskoj policiji iz koje su, među ostalim, otišla dva najviše pozicionirana policijska dužnosnika.

Hoare je u ponedjeljak pronađen mrtav u svome domu u Watfordu, sjeverozapadno od Londona.

"Obdukcija koja je obavljena u utorak poslijepodne pokazala je da nema dokaza da treća strana ima veze sa smrću te da smrt nije sumnjiva", izvijestila je policija u Hertfordshiru.

Razotkrio bivšeg glasnogovornika britanskog premijera

Hoare je, podsjetimo, javno optužio News of the World za hakiranje telefona te korištenje tehnologije kojoj mogu pristupiti samo policija i sigurnosni djelatnici, a pomoću koje se može pratiti nečiji mobitel. Bio je jedan od rijetkih izvora koji je dopustio da njegovo ime bude javno objavljeno u New York Timesu vezano za aferu s prisluškivanjem.

Hoare se u svojem iskazu posebno fokusirao na ulogu bivšeg glasnogovornika britanskog premijera Davida Camerona - Andyja Coulsona - kazavši za njega da ne samo da je znao za prisluškivanja, već da ih je i poticao. Hoare je iz lista otpušten u razdoblju kada se borio s ovisnošću o drogi i alkoholu. Coulsona, inače svoga bivšeg prijatelja, raskrinkao je u New York Timesu još prošle godine, što je ocijenjeno nevjerojatno hrabrim potezom.

Uništio ga tabloid

Današnji Guardian donosi priču o Seanu Hoareu, čovjeku koji je odlučio progovoriti o svemu što se događalo u NoW. List piše kako je Hoare izvana vodio dobar i lagodan život, ali da ga je tabloid, kao showbiz novinara potpuno uništio.

Kada je govorio o razlozima razotkrivanja afere s prisluškivanjem, piše list, kazao je da "želi ispraviti što je krivo, budući da je toliko zastrašivanja te da se u redakciji otpuštaju ljudi, da plaču, bacaju boce". "Znao je to vrlo dobro, jer je i sam bio žrtva News of the Worlda", piše novinar Guardiana, dodajući izjave Hoarea: "Plaćali su mi da izlazim i drogiram se s rock zvijezdama - da pijem s njima, uzimam tablete, kokain", pričao je taj novinara dodajući kako na kraju radiš stvari koje normalan čovjek ne bi radio. "Postaneš stroj", zaključio je.

Njegovo tijelo to više nije moglo podnositi, jetra su mu bila u strašnom stanju, i dok je zdravstveno bio najlošije, Coulson mu je dao otkaz. Kasnije, list je činjenicu da si je Hoare stvorio problem s drogom i alkoholom koristio protiv njega, čineći sve da tu priču raširiti te da ga difamira.

Hoare se zdravstveno nikada nije oporavio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.