Britanci počinju s istraživanjem, može li ibuprofen pomoći u liječenju koronavirusa?

Foto: 123rf

ZNANSTVENICI pokreću istraživanje kako bi utvrdili može li ibuprofen pomoći osobama koje su oboljele od koronavirusa i koje su zbog toga završile na bolničkom liječenju. 

Ekipe London Guy’s i King’s College bolnica iz Londona vjeruju da ovaj lijek može pomoći s liječenjem takvih pacijenata.

Počinje istraživanje zvano Liberate

Istraživanje nazvano Liberate koristit će posebni ibuprofen, a ne obične ibuprofene koji su u prodaji.

Polovina pacijenata u istraživanju će dobiti ibuprofen uz redovno liječenje, a polovina će primati samo redovnu terapiju.

Za sada su studije na životinjama pokazale kako bi ibuprofen mogao liječiti akutni respiratorni sindrom, koji je jedna od najčešćih komplikacija težih slučajeva koronavirusa.

Prof. Mitul Metha, jedan od članova studije s King’s Collegea, kaže kako je istraživanje potrebno kako bi imali dokaze djeluje li lijek po njihovim očekivanjima ili ne.

I ranije se govorilo da bi ibuprofen mogao pomoći

Početkom pandemije je bilo govora kako bi ibuprofen mogao pomoći, ali je bilo i zabrinutosti oko toga trebaju li ga uzimati ljudi sa slabijim simptomima.

Potom je sve eskaliralo kada je francuski ministar zdravstva, Oliver Veran, rekao kako takvi lijekovi mogu pogoršati infekciju te umjesto njih preporučio paracetamole.

Komisija za lijekove je naknadno zaključila da je ibuprofen siguran kao i paracetamol i da može sniziti temperaturu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.