Brazil prijeti da će izići iz južnoameričke trgovinske organizacije

Foto: Hina/EPA

BRAZIL želi izmjenu ugovora kojim se uređuje Mercosur i možda će otići iz tog regionalnog bloka kada vlast preuzme vlada Jaira Bolsonara ako se njegov zahtjev ne ispuni, rekla je danas buduća ministrica poljodjelstva.

"Brazil će pokušati osnažiti Mercosur i reći što mu je na srcu", a možda će se i "povući u krajnjem slučaju", rekla je Tereza Cristina za dnevnik O Globo.

"Ovako dalje ne može, ovo je nepovoljno za nas", rekla je zastupnica, čelnica moćnog agrarnog lobija u parlamentu.

Brazil najveća članica regionalne trgovinske organizacije

Navela je primjer poljoprivrednih proizvoda kao što su mlijeko i riža kojima je, tvrdi, Brazil preplavljen na štetu malih proizvođača.

Brazil je najveće gospodarstvo u regionalnoj organizaciji slobodne trgovine u kojoj su još Argentina, Paragvaj i Urugvaj i iz koje je Venezuela isključena 2017. zbog "povrede demokratskih prava".

"Došlo je vrijeme da sjednemo za stol i izmijenimo Mercosur (...) kako bismo imali moderniji i bolji ugovor", istaknula je Cristina.

Buduća ministrica misli da je Kina glavni partner, osobito što se tiče izvoza brazilskog mesa, kao i druga velika tržišta, indijsko i indonezijsko.

Komentari buduće ministrice dolaze u trenutku kad EU očekuje finalizaciju trgovinskog ugovora s Mercosurom o kojemu pregovaraju gotovo 20 godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.