BP namjerava bušiti u moru oko Britanije i Libije, ali aktivisti se protive



PLAN British Petroleuma da traži naftu u dubokom moru kod obala britanskih Šetlandskih otoka i Libije mogao bi biti ugrožen zbog sve jačeg protivljenja u svjetlu katastrofe u Meksičkom zaljevu.

Aktivisti, ali i neki zakonodavci, traže da se uvede zabrana traženja nafte u dubokim vodama, nalik američkoj, dok se ne procijene moguće opasnosti. BP je najavio da namjerava tražiti naftu kod Shetlandskih otoka i Libije čak i prije nego što je privremeno zaustavio curenje nafte u Meksičkom zaljevu.

Oba projekta mogla bi biti iznimno unosna za cijelu seriju kompanija, ali aktivisti su zabrinuti oko ideje da će radovi početi prije nego se u SAD-u završi istraga oko toga što je dovelo do nesreće na platformi Deepwater Horizon.

Kako zaustaviti BP?

Talijanska ministrica za okoliš rekla je Financial Timesu kako bi moratorij na traženje nafte u dubokim vodama bio dobra ideja dok se Europa ne dogovori oko jasnih pravila za taj tip bušenja. Italija je jedna od nekolicine europskih zemalja, zajedno s Grčkom, Maltom i Ciprom, koje se nalaze nekoliko stotina kilometara od zaljeva Sirte kod Libije, gdje će BP bušiti na dubini od 1750 metara, 250 metara dublje nego u Meksičkom zaljevu.

Postoji dva velika problema za protivnike BP-a. Kao prvo, ni EU ni mediteranske zemlje nemaju usuglašenu politiku oko bušenja u dubokim vodama, pa je uvođenje moratorija nalik američkom malo izgledno. Osim toga, područje gdje BP namjerava krenuti u novi projekt je izvan nadležnosti EU,  a mala je šansa da će se dogovoriti s Libijom, koja je u partnerstvu s BP-om.

U Britaniji, BP namjerava bušiti na 1300 metara dubine, oko 100 kilometara zapadno od Šetlandskih otoka. Greenpeace je naveo da se koalicijska vlada ponaša kao da se Meksički zaljev nije dogodio i upozorava na moguću katastrofu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.