Bozanić osudio užase Jasenovca, a crkva u Šibeniku ugošćuje notornog Leljaka

Foto: Antifa Šibenik

U ŠIBENIKU su ovih dana postavljeni plakati koji najavljuju gostovanje poznatog negatora Jasenovca i u Sloveniji osuđenog prevaranta Romana Leljaka, tj. promociju njegove revizionističke knjige (i pripadajućeg filma) “Mit o Jasenovcu” za 9. veljače u župnoj dvorani Sv. Ante na Šubićevcu, dakle u službenim prostorijama Katoličke crkve.

Vijest da se Katolička crkva u Hrvata još jednom pridružila širenju filoustaških stavova i negiranju Jasenovca kao ustaškog logora smrti došla je u prilično nezgodno vrijeme za hrvatske biskupe. Naime, samo par dana prije je objavljeno pismo HBK upućeno patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju, u kojemu se biskupi svom pravoslavnom kolegi žali što ih se proziva zbog “širenja proustaških stavova”, te nakon što je zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić održao govor u kojemu je osudio, kako je rekao, “strahote Jasenovca”.

Promocije filoustaške knjige samo desetak dana nakon što je Bozanić osudio "strahote Jasenovca"

“Za Dan sjećanja na žrtve holokausta izabran je 27. siječnja, dan oslobođenja Auschwitza, simbola stradanja šest milijuna Židova, simbola svih nacističkih i fašističkih logora diljem Europe, pri čemu mi moramo dati posebnu pozornost onome što se događalo u našoj sredini, u Hrvatskoj, bez ikakve zadrške ističući istinu o strahotama Jasenovca i drugih logora, stratišta nevinih ljudi”, rekao je Bozanić u svom govoru ispred zagrebačke katedrale, u kojemu doduše nije jasno adresirao “strahote Jasenovca” na ustaški režim i NDH.

No, upozorio je da katolici trebaju “dati posebnu pozornost onome što se događalo u našoj sredini, u Hrvatskoj”, pa smo se stoga obratili Zagrebačkoj nadbiskupiji s upitom da se očituje u vezi Leljakova gostovanja u šibenskoj crkvi. Iz Tiskovnog ureda su nam odgovorili sjedeće: “Vezano uz Vaš upit upućujemo Vas na Uvodnu riječ zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića na Molitveno-komemorativnome susretu ispred zagrebačke katedrale prigodom Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve Holokausta.” Uz to je išla i poveznica na tekst Bozanićevog govora.

Iako Zagrebačka nadbiskupija nije direktno odgovorila na Indexova pitanja, iz ovakvog se odgovora da zaključiti da Bozanić ipak nije sretan zbog toga što se negatora Jasenovca ugošćava u šibenskoj crkvi.

Šutnja iz Šibenske biskupije

Naravno, zanimalo nas je i kako je uopće došlo do zakazivanja promocije “Mita o Jasenovcu” u župnoj dvorani Sv. Ante, te hoće li Šibenska biskupija taj revizionistički događaj ipak otkazati, te smo upit poslali i njima. Unatoč podsjećanju na upit, koji su dobili jučer, do zaključenja ovog teksta odgovor Šibenske biskupije, koju vodi biskup Tomislav Rogić, nismo dobili.

Šibensku smo biskupiju između ostaloga pitali tko je odobrio Leljaku promociju u crkvenim prostorijama, podržava li biskup Rogić tu promociju, te kako se održavanje promocije knjige "Mit o Jasenovcu" uklapa u pismo HBK-a poslano patrijarhu SPC-a Irineju, u kojemu se dotičnom zamjera i izjava o "biskupima neprikrivene proustaške orijentacije".

Burne reakcije šibenskih antifašista

Šibenski antifašisti su burno reagirali na najavu Leljakove promocije u župnoj dvorani Sv. Ante na Šubićevcu, te su već poskidali i neke od plakata koje najavljuju ovaj događaj.

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac je pak Leljakov “Mit o Jasenovcu” ocijenila kao uradak koji “prezentira dosad nezabilježeno negiranje ustaških zločina, niječe da je nad Židovima izvršen holokaust zbog njihovog porijekla, opravdava fašistički režim i tvrdi da su u logoru stradale 1654 osobe, a ne 84 tisuće, kako stoji na popisu Spomen područja Jasenovac”.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.