Boras novcem Sveučilišta uredio luksuzne apartmane u Dubrovniku pa tu ljetovao?

Foto: Telegram.hr/Vjekoslav Skledar, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

REKTOR Damir Boras našao se u središtu velikog skandala.

Naime, kako je za Telegram ispričao umirovljeni profesor i bivši ministar znanosti Hrvoje Kraljević, Boras je prvo novcem Zagrebačkog sveučilišta obnovio luksuzne apartmane u Dubrovniku, da bi onda ovoga ljeta u njima ljetovao. 

>> Rektor Boras: Nisam novcem Sveučilišta obnovio luksuzne apartmane u Dubrovniku

Nakon Borasovog prvog izbora za rektora Sveučilišta u Zagrebu, tvrdi Kraljević, Damir Boras bio je nezadovoljan lijepom, ali skromno uređenom sobom za rektora ili nekog od prorektora kad se poslom nađu u dubrovačkom Interuniverzitetskom centru.

“Zato je rektor dao luksuzno urediti dvosobni apartman koji ne smije koristiti nitko osim njega, njegove obitelji i prijatelja. Potom je uredio još dva luksuzna apartmana na istom katu zgrade za prorektore”, kaže profesor Kraljević i dodaje: “Kasnije sam čuo da su dvoje ljudi, koje sam na onom doručku sreo uz njega i suprugu, bili Borasova kći i zet. I oni su boravili u jednom od tih luksuznih apartmana”.

Kraljević je Borasa sreo u istom tom Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku kada je početkom ljeta, od 23. do 29. lipnja, bio u Dubrovniku kao jedan od organizatora velike matematičke konferencije koja se održavala na tom mjestu.  Ugledni je to matematički skup sa stotinjak sudionika iz cijelog svijeta koji se svake dvije godine odvija u trokatnici 350 metara poviše Vrata od Pila i u neposrednoj blizini tvrđave Lovrijenac.

Boras kad ga je znanstvenik sreo u atriju impresivne zgrade: "Pa kako me nisi očekivao, ja sam vlasnik ovoga"

U atriju impresivne zgrade na perfektnoj lokaciji, kojom sada upravlja Sveučilište u Zagrebu, Kraljević je drugo jutro konferencije sreo rektora Damira Borasa. U razgovoru za Telegram sada opisuje njihov susret koji se, tvrdi, odvijao točno ovako:

"“U redu za doručak, začuo sam kako me netko zaziva – „Hrvoje!”.
Pogledam tko me zove, a kad ono – rektor Boras i njegova supruga. U tom tjednu se nije događalo ništa osim spomenutih matematičkih konferencija na kojima rektor Boras, koji s matematikom nema veze, nije imao što tražiti. Zato sam mu iznenađeno rekao:
“O, bok, Damire, pa nisam te ovdje očekivao”.
“Pa kako me nisi očekivao, ja sam vlasnik ovoga!” odgovorio mi je.
Užasnula me ta izjava, nisam mogao doći sebi, a zgroženo je djelovao i mladi asistent koji je stajao kraj mene. Doduše, već sam u kuloarima bio čuo da se Boras prema toj prekrasnoj zgradi ponaša kao da je njezin privatni vlasnik”, ispričao je profesor Kraljević.

Boras Telegramu nije odgovorio ni na jedan od tri upita o ovome slučaju. 

Susjedi redovito viđanju Borasa i suprugu u ležernom izdanju

Da je pritom bar većinu vremena proveo sa suprugom, novinarima je potvrdio i gospodin koji živi nekoliko kuća od zgrade Interuniverzitetskog centra u Ulici don Frana Bulića. “Kako ne, svake godine bude ovdje po 15-ak dana. Viđam ga uokolo u ležernoj odjeći, uvijek s gospođom”, kazao nam je čovjek kojeg smo u obližnjem dvorištu prekinuli u vješanju ručnika nakon kupanja. Kako bi potvrdio svoju izjavu, izvadio je mobitel i potražio tri fotografije na kojima rektor, odjeven u mornarsku majicu, hoda uz suprugu i nosi vrećice iz kupovine. “U susjedstvu se godinama otvoreno priča”, dodaje stanar ove ulice, “da obitelj Boras ljetuje u luksuznom apartmanu”.

Telegramovi novinari ušli su u zgradu dubrovačkog Interuniverzitetskog centra. U sklopu Interuniverzitetskog centra nalazi se 40 soba za sudionike znanstvenih konferencija te sedam apartmana koje se također može unajmiti. No preostala tri, apartmani 8, 9 i 10 u koje ne smije nitko osim rektora i prorektora, izdvajaju se od ostalih. Kako su se novinari uvjerili kad su došli na drugi kat i stigli do njih, samo ta tri imaju obnovljena vrata i kvake.

U apartmane smije samo rektor Boras i odabrani?

Zanimljivo je i kako prorektorski apartmani 9 i 10 na vratima imaju brojčane oznake, dok rektorova osmica stoji neoznačena. Unutra, jasno, nismo mogli ući, no naši sugovornici tvrde kako je rektorski uređen s posebnom pažnjom. Prije tri godine, potvrđeno nam je iz više neovisnih izvora, obnovljen je uz konkretne zahtjeve. U kupaonicu je ugrađena najsuvremenija ventilacija, kupljena je vaga za mjerenje tjelesne težine, perilica za suđe te dva velika televizora.

Uređenje rektorskog i prorektorskih apartmana tijekom 2016. i 2017. te njihovu prenamjenu iz takoreći skladišnih prostora, tvrde izvori Telegrama, vršila je dubrovačka tvrtka Tonikom d.o.o. kojoj su svi troškovi podmireni iz sveučilišnog proračuna. Pritom, ova tri apartmana veći dio godine zjape prazna jer u njih ne smije boraviti nitko osim ljudi zbog kojih su obnovljeni, iako u njih stane 12 ljudi. Novinari nisu pronašli ni poveznicu dolaska rektora Borasa i njegove obitelji s konferencijama u Interuniverzitetskom centru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.