Boje se u hrvatsko more: Slovenci kopnom voze podmornicu iz Crne Gore

CRNOGORCI su jučer "pod velom tajne" prevezli podmornicu Zeta od mola u Pristanu do kamiona koji će je kopnenim putem prevesti do slovenskog vojnog muzeja u Pivki gdje će biti najznačajniji slovenski pomorski eksponat.

Budući da se radi o podmornici, naravno da bi bilo lakše, jeftinije i brže da je doplovila do slovenske obale, no naši sjeverni susjedi se boje da bi im Hrvatska spriječila prijevoz Zete preko naše teritorije. Ovu podmornicu tipa Una Hrvatska smatra važnom točkom pregovora o sukcesiji imovine bivše Jugoslavije, pišu crnogorske Vijesti.

Negiraju da je Slovenija pomorska zemlja

Začetnici ideje da Crna Gora podmornicu pokloni Sloveniji bili su umirovljeni admiral Marjan Pogačnik i njegov prijatelj, kapetan bojnog broda, umirovljeni Gojko Gorup. Baš je Pogačnik, zbog Hrvata, inzistirao da podmornica do Slovenije ne dođe morskim putem, nego preko Srbije i Mađarske.

Pogačnik se Crnogorcima zahvalio na donaciji te je dodao da je ideju proveo u djelo najviše "zbog negiranja tvrdnji da Slovenija nije pomorska zemlja i da nema pomorsku tradiciju". 70-godišnji umirovljeni admiral tvrdi kako su od 1928. godine 60 posto svih zapovjednika jugoslavenskih podmornica bili Slovenci.

Zeta je bila dio podmorničke flote od šest podmornica klase "Una" koja je za potrebe jugoslavenske mornarice izgrađena sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća. To su male diverzantske podmornice dužine 18,8 metara, široke 2,7 metara i visoke 3,4 metra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.