Blinken: Svako poboljšanje veza s talibanima ovisi o pravima žena u Afganistanu

Foto: EPA

Čelnik američke diplomacije Antony Blinken jučer je ponovno istaknuo da svako poboljšanje veza s talibanskim vođama u Afganistanu ovisi o njihovu postupanju prema ženama, dvije godine nakon povratka fundamentalista na vlast.

Nijedna zemlja nije priznala talibansku vlast, a Sjedinjene Države izbjegavaju bilo kakvo izravno gospodarsko sudjelovanje, dijelom zbog izbacivanja žena iz srednjih i visokoškolskih ustanova i iz javnog prostora.

"Put prema normalnijim vezama talibana i drugih zemalja bit će zatvoren dok se ne budu poštovala prava žena"

"I ubuduće ćemo nastojati da talibani polože račun za brojne obveze koje su preuzeli, a nisu ih ispunili, osobito što se tiče prava žena i djevojaka", rekao je Blinken novinarima.

"Bili smo veoma jasni s talibanima - i deseci zemalja u svijetu bili su veoma jasni - put prema normalnijim vezama talibana i drugih zemalja bit će zatvoren sve dok se, među ostalim, ne budu poštovala prava žena i djevojaka", dodao je Blinken.

Pod nazivom #AfghanGirlsVoices, UN-ov svjetski fond za izobrazbu u izvanrednim i kriznim stanjima Education Cannot Wait (ECW, Školovanje ne može čekati) pokrenulo je jučer, na drugu godišnjicu povratka talibana na vlast, kampanju za pravo svih afganistanskih djevojčica i žena na školovanje.

O povlačenju SAD-a iz Afganistana: Prekinuli smo najdulji rat Amerike

Američki predsjednik Joe Biden obećao je da će prekinuti sve ratove koje je Amerika vodila i naredio je povlačenje iz Afganistana koje se potkraj kolovoza 2021. pretvorilo u katastrofu. U odgovoru na novinarsko pitanje Blinken je stao u obranu povlačenja.

"Odluka da se povučemo iz Afganistana bila je nevjerojatno teška, ali ispravna", rekao je. "Prekinuli smo najdulji rat Amerike. Prvi put u dvadeset godina nemamo naraštaj mladih Amerikanaca koji idu u borbu i u smrt."

U protekle dvije godine talibanske vlasti su nametnule strogo tumačenje islama i zaredale s odlukama protiv ženskih prava, što UN naziva "spolnim aparthejdom".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.