Blamaža u slučaju Cvik: Suđenje odgođeno do jeseni zbog sastava vijeća!

PONOVNO blamaža u slučaju Cvik. Nakon višemjesečne pauze zbog loma noge jednog od optuženika, danas je suđenje ponovno odgođeno, i to najmanje do jeseni!
 
Naime, obrana Jakše Cvitanovića Cvika zatražila je izuzeće dvojice novih članova vijeća, sudaca Damira Romca i Mlađana Prvana.
 
Romac je, naime, nedavno presudio Cvitanoviću i Ivici Zulimu za prijetnje krunskoj svjedokinji optužbe Petri Gugić, dok je Prvan vodio istragu u tom slučaju.

Cvik zatražio izuzeće predsjednika suda zbog nove odgode

Cvikov branitelj Jadran Franceschi sumnja u objektivnost suca Romca, jer je već poklonio vjeru Gugićkoj, pa se pribojava istog raspleta i u ovom predmetu.

Analogno, u vijeću onda ne bi trebalo biti mjesta ni sucu Prvanu, koji je pokrenuo istragu za prijetnje.
 
Nije stalo na tome. Cvik je zbog "propusta" zatražio i izuzeće predsjednika Županijskog suda Ante Perkušića, što je dopustio da dođe do ove situacije.
 
Sad će predmet prvo na Vrhovni sud da se odluči o zahtjevu za izuzeće predsjednika Perkušića, a onda bi on trebao odlučiti o novom sastavu vijeća.
 
Mogu samo suci Kaznenog odjela

Staro vijeće s dvoje sudaca Građanskog odjela je otpalo, jer po novim zakonskim odredbama u tzv. Uskočkim predmetima mogu suditi isključivo suci Kaznenog odjela.

Parničari su eventualno mogli ostati da suđenje zbog preduge pauze nije krenulo ispočetka.

Inače, zbog niza postupaka koji se protiv Cvika vode na splitskom Županijskom sudu, pronaći suca koji dosada nije imao sa njim posla i nije baš lak zadatak.

Cviku i par godina za krađu oružja i tablete ecstasyja

Ipak, naknadnom provjerom ustanovilo se da ima i takvih, pa će oni, ukoliko to bude potrebno, na mjesta izuzetih sudaca.

Predsjednik sudskog vijeća Zoran Matulović ne planira suđenje zakazivati preko ljeta, jer će za sve formalnosti oko izuzeća trebati pričekati par mjeseci.

Uvjeren je da će se presuda svakako donijeti do isteka pritvora početkom iduće godine. Čak i u suprotnom, Cvik bi teško na slobodu, jer ima ponešto i za odslužiti.

Skupilo se, naime, oko dvije godine zatvora za dva stara slučaja iz 90-ih, krađu oružja iz vojarne Privala kod Vele Luke, te nekoliko desetaka tableta ecstasyja.

Dragan Miljuš 
Foto: Joško Ponoš / Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.