Bjeloruska oporbena čelnica: Rekli su da će me deportirati živu ili u komadićima

Foto: Epa

BJELORUSKA oporbena čelnica, koja se trenutno nalazi u pritvoru, rekla je da se bojala za svoj život kada su joj službenici sigurnosti stavili vreću preko glave i pokušali je deportirati.

Maria Kolesnikova je putem svog odvjetnika ispričala kako su je prisilili da uđe u kombi i rekli da će je, ako se previše opire, deportirati "živu ili u komadićima", piše BBC.

Ona je sada zatražila kazneni postupak protiv bjeloruskih snaga sigurnosti, uključujući KGB, rekao je njezin odvjetnik.

>> Bjeloruska oporbena čelnica potrgala svoju putovnicu kako bi spriječila deportaciju

"Rekli su mi da ću, ako dobrovoljno ne napustim Bjelorusiju, ionako biti deportirana, živa ili u komadićima. Također su mi prijetili s kaznom zatvora do 25 godina", ispričala je Kolesnikova.

Podsjetimo, u ponedjeljak su maskirani muškarci priveli Mariju Kalesnikavu u središtu Minska i odvezli je kombijem.

"Gurnuta je na stražnje sjedalo (automobila), vikala je da nikamo ne ide", rekao je njen suradnik Anton Rodnenkov i dodao kako su on i kolega zajedno s njom odvedeni na granicu .

Rastrgala je putovnicu

"Kada je automobil stigao do kontrolne točke između dviju zemalja, Kalesnikava je spriječila svoju deportaciju rastrgavši ​​putovnicu", rekao je.

Francuska agencija AFP prenosi riječi pogranične policije da je Kalesnikava uhićena na granici, a njezinim suradnicima dopušten je izlazak iz zemlje.

"Kalesnikava je u pritvoru", rekao je glasnogovornik pogranične policije Anton Bijčkovski. "Ne mogu konkretno reći zašto, ali je privedena", rekao je telefonski za Reuters pa dodao: "Privedena je u vezi s okolnostima pod kojima je (skupina) napustila teritorij Bjelorusije."

Posljednja od triju žena koje su se natjecale protiv Lukašenka

Kalesnikava je posljednja od triju žena koje su sudjelovale u predsjedničkoj kampanji natječući se protiv aktualnog šefa države Aleksandra Lukašenka.

Druge dvije kandidatkinje, Svetlana Tihanovska i Veronika Cepkalo, izbjegle su iz zemlje.

Neovisni bjeloruski medij Tut.by prenio je u ponedjeljak da je 38-godišnja Kalesnikava u ponedjeljak ujutro oteta s ulice u središnjem Minsku. Ona je članica koordinacijskog vijeća Tihanovske, koje traži pregovore o mirnoj predaji vlasti u Bjelorusiji. 

Predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell naglasio je da su bjeloruske vlasti poduzele "brutalne korake" protiv Kalesnikave i drugih predstavnika oporbe. 

EU je izbore 9. kolovoza proglasio "ni slobodnim ni pravednim" te je više puta osudio nasilje vlasti nad prosvjednicima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.