Bivši šef HEP-a angažirao privatne detektive? "Potpisao jesam, ali se ne sjećam"

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Bivši šef HEP-a Frane Barbarić bio je svjedok na današnjem ročištu za tragediju u hidroelektrani Dubrovnik u Platu u kojoj su, bježeći od požara i gustog dima, živote izgubili djelatnici HEP-a Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak. Požar u hidroelektrani Dubrovnik dogodio se 10. siječnja 2019. godine.

Mato Mišković kao tadašnji direktor HE Dubrovnik te Željko Starman i Nikola Rukavina kao čelni ljudi HEP Proizvodnje optuženi su za teško djelo protiv opće sigurnosti, odnosno da su nezakonitim postupanjem izazvali opasnost po život ljudi i imovine većeg opsega, čime je prouzročena smrt više osoba te imovinska šteta velikih razmjera.

Optužnicom se dvojica nadzornika radova na rekonstrukciji objekta Ivica Nujić i Miljenko Vučić terete da su iz nehaja postupali protivno pravnim, odnosno propisima pri gradnji te izazvali opasnost za život i tijelo ljudi, a zbog čega je prouzročena smrt više osoba i velika imovinska šteta.

HEP Proizvodnja se kao pravna osoba tereti za povredu dužnosti i odgovornost za kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Barbarić se ne sjeća skoro ničega

Barbarić je na mnoga pitanja odgovarao da se ne sjeća, ali je i potvrdio da je potpisivao neke dokumente, no da nije upoznat sa sadržajem koji je bio u njima.

Primjerice, jedan od tih dokumenata je i ugovor s detektivskom agencijom, prenosi Dubrovački dnevnik.

„Jeste li angažirali neki odvjetnički ured, da vas podsjetim? Privatne detektive? Vještake? Molio bih onda da, kao dokaz, pročitate ugovor HEP-a s jednim odvjetničkim uredom i izvještaj privatne detektivske agencije kako bi se pronašle nepravilnosti koje bi inkriminirale Nikolu Rukavinu“, kazao je Prodanović te predložio prilaganje novog dokaza, što je i usvojeno.

Nakon izvršenog uvida u dokaze, Barbarić je rekao da je potpis na ugovoru za pravno savjetovanje vjerojatno njegov, ali i dalje nema saznanja o ugovoru.

Prodanović je nastavio ispitivanje.

- Ima li HEP svoju pravnu službu?

- Ima.

- Ako se ne sjećate ugovora, sjećate li se da su privatni detektivi dolazili k vama u HEP?

- Koliko znam, nisu dolazili.

- U kakvim ste odnosima bili s Rukavinom i Starmanom, jeste li dolazili s njima u sukobe?

- Ne nešto značajnije. Sa Starmanom nisam imao nekih većih kontakata, s Rukavinom sam bio u Upravi, nekad bismo znali poći na ručak, sve je bilo korektno, mislim da se u četiri godine nismo usuglasili samo oko jedne odluke.

- Jeste li Starmana tražili da da ostavku?

- Jesam, nakon havarije.

- Zašto?

- Jer je praksa HEP grupe da, kad se nešto dogodi, ta osoba da ostavku.

- Nedavno sam vidio da ste spominjali presumpciju nevinosti, zar ovdje nije vrijedila?

- Jest neko vrijeme.

- Jeste li zvali ministra da smijeni Rukavinu?

- Ne bih rekao.

- Ne biste rekli ili ne?

- Koliko znam ne.

- Pet puta?

- Nisam.

- Jeste li vidjeli bilo kakvo izvješće, kome ste ih dostavili? Govorim o detektivskoj agenciji.

- Ne.

- Imamo informaciju kako ste ih poslali u odvjetnički ured i kako ste angažirali privatne detektive. Jeste li ih poslali?

- Moj decidirani odgovor je – ne.

- Jesu li vas privatni detektivi kontaktirali da naplate svoje usluge?

- Nemam nikakvih kontakata s privatnim detektivima.

"Nije istinito iskazivao"

Nakon što je završio sa svjedočenjem, Prodanović je imao prigovor na istinitost njegovog iskaza, prenosi Dubrovački dnevnik.

„Osim što on očigledno nije istinito iskazivao vezano uz potpis ugovora s odvjetničkim uredom i angažman tog ureda i privatnih detektiva, on je kroz čitav iskaz namjerno uskraćivao odgovore nastojeći nas uvjeriti da de facto nema nikakva relevantna saznanja o ovom izuzetnom događaju s tragičnim posljedicama tako da je svjedočio kao da je radio na porti HEP-a, a ne da je rukovodio najmoćnijom tvrtkom u RH. Sve to je činio kako bi kriminalizirao drugooptuženog i trećeoptuženog“, izjavio je Prodanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.