Bivši predsjednik Jemena završio kao Gadafi, ali tko ga je ubio i zašto?

Screenshot: Al Jazeera
 
BLISKI istok danas je potresla nova smrt političkog lidera - bivši predsjednik Jemena Ali Abdulah Saleh ubijen je u Sani, glavnom gradu ove ratom zahvaćene države na jugu Arabijskog polutoka.
 
>>VIDEO Hutiji objavili da su ubili bivšeg jemenskog predsjednika
 
Internetom su počele kružiti fotografije i snimke njegova tijela, s teškom ozljedom glave koja upućuje na to da je ustrijeljen te pobunjenika iz pokreta Huti koji vuku njegovo umotano tijelo, otkrivajući plahtu s njega i uz slavodobitne pokliče “Alahu Akbar” (Bog je velik). Iako su izvori iz Salehove stranke, Općeg narodnog kongresa, prvo opovrgavali informacije o njegovu ubojstvu, kasnije su potvrdili da ga je ubio snajperist. Kako javljaju lokalni mediji, Hutiji su otvorili vatru na njegov konvoj na putu iz Sane u njegov rodni grad Sanhan.
 
Ovi prizori, naravno, snažno podsjećaju na brutalni atentat svrgnutog libijskog diktatora Moamera Gadafija. Gadafija su uhvatili i pogubili pobunjenici potpomognuti vojnom intervencijom NATO-a u građanskom ratu 2011., a Saleh je također stradao od ruke pobunjenika usred građanskog rata (popraćenog međunarodnom intervencijom) koji je opustošio Jemen. I Gadafi je stradao dok je pokušavao pobjeći u konvoju koji je pogođen zračnim udarom NATO-a, nakon čega su ga pobunjenici uhvatili i linčovali. No tko je zapravo ubio Saleha - i još važnije, zašto?
 
Vladao zemljom 34 godine, opljačkao desetke milijardi dolara
  
75-godišnji Saleh, bivši vojni časnik koji nije završio ni osnovnu školu, vladao je Jemenom pune 34 godine. Njegova početna obećanja demokratskih reformi pala su, kao i u slučaju brojnih drugih arapskih vladara, u vodu, a njegovu vladavinu možda najbolje obilježava izjava da je “vladati zemljom kao plesati na glavama zmija”.
 
Saleha i njegovu vladu, sastavljenu dobrim dijelom od članova njegove obitelji, pratile su optužbe zbog korupcije, represije i zgrtanja desetaka milijardi dolara bogatstva pljačkom javnih sredstava. Američki rat protiv terora nakon napada 11. rujna 2001. iskoristio je kako bi pridobio podršku SAD-a, a dvijetisućite je obilježila istodobna borba protiv Hutija na sjeveru i Al-Kaide koja je uspostavila uporište u južnom Jemenu. 
 
Naposljetku je svrgnut s vlasti uslijed masovnih prosvjeda za vrijeme Arapskog proljeća 2011., istog onog u kojem su svrgnuti Gadafi, egipatski predsjednik Hosni Mubarak i tuniški predsjednik Zine El Abedine Ben Ali. Jemenska vojska i policija tada su ubile stotine prosvjednika.
 
 
Savez s bivšim neprijateljima radi povratka na vlast
 
Nekoliko godina nakon toga počinje njegov neuspješni pokušaj povratka na vlast. Držeći pod svojom kontrolom još uvijek dio vojske i državnog aparata, stupio je u savez s nekadašnjim neprijateljima Hutijima koji su od 2015. u ratu s njegovim nasljednikom Abdrabuh Masur Hadijem. Pobunjeni Hutiji, islamistički pokret koji je nastao unutar jemenske šijitske manjine te uživa podršku Irana, uz pomoć snaga odanih Salehu zauzeli su prijestolnicu Jemena, Sanu. 
 
Nakon toga su nastavili ofenzivu na dio jemenske vojske odane trenutnom međunarodno priznatom predsjedniku Hadiju koji je privremeno morao pobjeći u Saudijsku Arabiju. No potpuni poraz Hadijevih snaga spriječila je intervencija Saudijske Arabije i osam drugih arapskih zemalja, uz logističku podršku SAD-a.
 
Pokušaj dogovora sa Saudijcima i "izdaja" Hutija
 
Iako je potpuni poraz Hadijeve frakcije spriječen, Saudijska Arabija i ostali njeni saveznici nisu uspjeli nanijeti odlučan udarac Hutijima i Salehu i sukob je ušao u pat-poziciju uz velike civilne žrtve i ozbiljnu humanitarnu krizu zbog raširene gladi i epidemije kolere. Kriza je poprimila razmjere katastrofe zbog saudijske blokade Sane i ostatka teritorija pod kontrolom Hutija, što je ostavilo nekih 20 milijuna ljudi bez prijeko potrebne hrane, pitke vode, lijekova i ostale humanitarne pomoći. Prema podacima UN-a, u ratu koji traje od 2015. ubijeno je između 8 i pol i 10 tisuća ljudi, od čega su najmanje 5 tisuća civili. Intervenciju Saudijske Arabije i saveznica snažno su osudile međunarodne organizacije poput UN-a.
 
No ove činjenice o ratu u Jemenu manje su ili više poznate. No manje je poznato da je Salehova smrt rezultat iznenadnog i dramatičnog preokreta - između oružanih snaga odanih Salehu i Hutija, dojučerašnjih saveznika, prošlog je tjedna izbio sukob usred Sane. 
 
Kako javlja BBC, u okršajima je dosad ubijeno najmanje 125 ljudi, a ranjeno još 238. Hutiji su očito u tom sukobu prevagnuli - prvo su danas uništili Hadijevu kuću, a nedugo zatim objavili su i da je prvi predsjednik Jemena (trenutna Republika Jemen nastala je ujedinjenjem dvaju suparničkih država, tzv. Sjevernog i Južnog Jemena 1990.) ubijen.
 
Do obračuna saveznika navodno je došlo zbog suparništva oko kontrole nad glavnom džamijom u Sani, ali radi se o eskalaciji dugotrajnih tenzija. Još jedan, vjerojatno ključni okidač sukoba je nedavni Salehov zaokret i prijedlog o “okretanju nove stranice” u odnosima s koalicijom predvođenom Saudijskom Arabijom pod uvjetom da koalicija prekine zračne napade i blokadu koja je Jemen pretvorila u jednu od humanitarno najugroženijih zemalja na svijetu. Drugim riječima, čini se kako je Saleh pokušao izdati svoje saveznike i nagoditi se sa Saudijcima kako bi se, uz njihov blagoslov, vratio na vlast.
 
Osveta Hutija 
 
To očito misle i Hutiji koji su otvoreno prozvali Saleha za vršenje “puča” i “prekid saveza u koji nikad nije vjerovao”, a njihovo ministarstvo vanjskih poslova opisalo je atentat kao “ubojstvo izdajničkog vođe”. Od saveznika, Hutiji i Saleh su ponovo postali neprijatelji, a potonji je izvukao deblji kraj. U aktualni sukob u Sani uključila se i koalicija koja je sinoć izvršila nove zračne udare na položaje Hutija u Sani, a civili su se našli zarobljeni između zaraćenih strana.
 
Marvan Bišara, politički analitičar za Al Jazeeru, opisao je Saleha kao “čovjeka za sva godišnja doba, koji je bio u stanju tijekom četiri desetljeća mijenjati svoje političke boje i mijenjati saveze u skladu s okolnostima”. To je, izgleda, napravio i neposredno prije svoje smrti, ali ovog puta se očito preračunao. Bivši saveznici bili su spremni na osvetu. Njegova uloga u ratu je gotova, ali ishod samog rata vrlo je teško predvidjeti, kao ni budućnost Jemena i njegovih izgladnjelih, bolesnih i bjesomučno bombardiranih stanovnika.  
 
"Vidjeli smo koleru, uništenje, smrt, siromaštvo kakvo nismo nikad vidjeli u Jemenu. A zašto? Zato što ovaj čovjek, među ostalim razlozima, inzistira, nakon 35 godina vlasti, da ostane na vlasti. Zaista, glad za moći, za ove diktatore, bilo u Jemenu, Siriji, Libiji ili drugdje, toliko je destruktivna za narod Bliskog istoka i Jemena da je to tragedija", zaključuje Bišara. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Jemen, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Jemen.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.