Bivši malezijski premijer osumnjičen za korupciju i pronevjeru 640 milijuna eura

Foto: Hina/EPA 

BIVŠI malezijski premijer Najib Razak stigao je danas u antikorupcijsku agenciju kako bi ga se ispitalo o velikom skandalu pronevjere javnih sredstava koji je pridonio nedavnom izbornom porazu njegove koalicije koja je bila na vlasti 61 godinu. 
 
Najiba je pozvala antikorupcijska agencija u Putrajayi, upravnom središtu Malezije, kako bi odgovorio na pitanja o SRC International, energetskoj podružnici fonda 1MDB, kojega je osnovao Najib po dolasku na vlast 2009., a danas zaduženog u visini 10 milijardi eura. 
 
SRC je stavljen pod nadzor ministarstva financija 2012., u doba kad je Najib bio istodobno ministar financija i premijer. 
 
Na račune mu je preneseno 9 milijuna eura
 
Po istraživanjima koje je proveo Wall Street Journal, 42 milijuna ringita (9 milijuna eura) preneseno je sa SRC-a na osobne račune Najiba. 
 
Glede 1MDB, bivši premijer osumnjičen je da je pronevjerio 640 milijuna eura te javne tvrtke koju je osnovao radi modernizacije Malezije, većinom muslimanske zemlje jugoistočne Azije s 32 milijuna stanovnika.
 
Najib, koji je uvijek negirao svaku malverzaciju, razriješen je odgovornosti u malezijskoj istrazi u vrijeme kad je bio na vlasti. 
 
Zaplijenjene torbe pune nakita i novca
 
Vlasti su prošloga tjedna zaplijenile 72 torbe pune nakita i gotovog novca te 284 kutije dragocjenosti s imanja povezanih s Najibom. 
 
Nova vlada pod vodstvom Mohamada Mahathira, iznenadnog velikog pobjednika na parlamentarnim izborima 9. svibnja, koji se s 92 godine vratio na malezijsku političku scenu nakon što je već bio premijer 22 godine (1981.-2003.), obećao je obnoviti istragu o 1MDB.
 
Najmanje je pet vlada, uključujući one SAD-a, Švicarske, Indonezije, Singapura i Hong Konga, otvorilo istrage povezane sa 1MDB.
 
Američki državni odvjetnik Jeff Sessions nazvao je skandal oko 1MDB-a primjerom "najgore kleptokracije".
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.