Bivši glavni tužitelj u BiH optužen za zlouporabu položaja

Screenshot: YouTube

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine danas je podignulo optužnicu protiv svog bivšeg glavnog tužitelja Gorana Salihovića, kojega tereti za kazneno djelo zlouporabe službenog položaja ili ovlasti.

U priopćenju dostavljenom medijima stoji kako je optužnica podignuta nakon istrage koju je proveo posebni odjel za organizirani i gospodarski kriminal i korupciju.

Salihović (59) je s dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH suspendiran još u rujnu 2016. godine, kada je protiv njega otvoren stegovni postupak pred Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem (VSTV).

Nakon toga je potvrđeno kako su protiv njega otvorene i kaznene istrage pa je potkraj 2017. smijenjen s dužnosti i premješten na poziciju "običnog" tužitelja, no proteklih godinu dana ni to nije radio jer je uglavnom bio na bolovanju.

Još nisu izabrali nasljednika

Njegov nasljednik na mjestu glavnog tužitelja ni do danas nije izabran, a tu dužnost privremeno obnaša Gordana Tadić, bivša Salihovićeva zamjenica.

Mediji su objavili kako se Salihovića sumnjiči da je opstruirao istrage o propasti Bobar banke i Pavlović banke, koje su registrirane u Republici Srpskoj i redovito su servisirale vlast Milorada Dodika.

Predbacivalo mu se i obustavljanje istrage pokrenute protiv Nikole Špirića, nekadašnjeg predsjedatelja Vijeća ministara BiH i bliskog Dodikovog suradnika, koja je vođena zbog sumnjive kupnje skupocjenog stana u Beču.

Špirića je SAD ranije ove godine stavio na svoju crnu listu osoba kojima je zabranjen ulazak u tu zemlju izravno ga povezujući s korupcijom.

Stegovni postupak protiv Salihovića, kako je ranije objavljeno, vođen je zbog "namjernog davanja lažne ili nedovoljne informacije o prijavama za radno mjesto", čime je doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet Tužiteljstva BiH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.