Bivša Krstičevićeva firma kreće u novi biznis - servisiranje zrakoplova i vojne opreme

Foto: Getty/FaH

MOĆNA domaća IT tvrtka KING ICT, u kojoj je do ulaska u vladu kao jedan od glavnih menadžera radio ministar obrane Damir Krstičević, okreće se novom biznisu, piše novinar Gordan Malić za Startnews.hr.

Naime, tvrtka KING ICT je na Trgovačkom sudu u Zagrebu krajem prošle godine registrirala tvrtku kćer Planet IX d.o.o. Novoosnovana tvrtka registrirana je za cijeli niz djelatnosti, od proizvodnje i posluživanja hrane i toplih napitaka preko izrade web stranica pa sve do proizvodnje, popravka i održavanja zrakoplova, svemirskih letjelica i zrakoplovne opreme. Uz to, bavit će se i proizvodnjom, prijevozom i nabavom oružja te pirotehničkih sredstava.

Za šefa nove firme postavljen bivši šef kabineta ministra obrane


Posebno je zanimljivo da se sve to odvija usred javnog natječaja za nabavku višenamjenskih borbenih zrakoplova za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, posla čija se vrijednost procjenjuje na oko 500 milijuna američkih dolara.

Tvrtka Planet IX ima sjedište u Zagrebu na adresi Buzinski prilaz 10 s temeljnim kapitalom od 20,000 kuna, a za njezinog direktora imenovan je Sandi Radić, donedavni član Uprave KING ICT-a.  Radić je, piše Malić, rođen u Vrgorcu, baš kao i aktualni ministar obrane Damir Krstičević, te ima puno iskustva u resoru obrane; vodio je kabinet ministra obrane Joze Radoša u vladi Ivice Račana i sudjelovao kao promatrač u NATO-vim misijama.

Još uvijek nije poznato hoće li bivša tvrtka Damira Krstičevića dodatno produbiti ionako unosnu suradnju s MORH-om koja traje već niz godina.

Izraelci tvrde da će MORH avione kupiti od njih

Podsjetimo, upravo je ovih dana iznova aktualizirana priča o nabavci borbenih zrakoplova i to nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu dan nakon susreta s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Davosu na svojim službenim stranicama objavio kako proces prodaje polovnih izraelskih borbenih aviona F-16 Hrvatskoj ide dalje. Radi se o najvećoj akviziciji MORH-a od vremena Domovinskog rata.

Ta Netanyahuova tvrdnja izazvala je niz nagađanja u hrvatskoj javnosti, iako proces odabira ponude borbenih zrakoplova formalno još uvijek traje.

Čak 500 milijuna dolara za prilagodbu i servis aviona


Startnews navodi kako bi MORH, prema procjenama stručnjaka, na prilagodbe i servis rabljenih aviona u narednih 10 godina trebao potrošiti još 500 milijuna dolara, čime bi se ukupna cijena nabavke eskadrile borbenih aviona popela na vrtoglavih milijardu dolara.
 
Treba istaknuti i podatak da je tvrtka kći KING ICT-a osnovana samo nekoliko tjedana uoči službenog susreta ministra obrane Damira Krstičevića i njegovog izraelskog kolege, Avigdola Liebermana. Susret je održan u Zagrebu, a na njemu je bilo riječi i o nabavci polovnih borbenih aviona F-16 od Izraela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.