Bioplinsko postrojenje razgrađivat će 80 tona otpada dnevno

EKOLOŠKO bioplinsko postrojenje predstavlja rješenje kompleksnog problema sanacije klaoničkog i drugog organskog otpada. Tako će se u Perutnini Ptuj - Pipo Čakovec biološki razgraditi 80 tona otpada koji u regiji nastaje svakog dana.

Proces razgradnje u posebno konstruiranim komorama bez prisutnosti kisika omogućava pristupanje otpadu kao sirovini s energetskim potencijalom i kao visoko kvalitetnom hranjivom sastojku važnom za rast biljaka. Tim procesom  dobivat će se bioplin kao energent, a otpad će se transformirati u idealno gnojivo.

Proizvedena količina od  3.100.000 m3  bioplina godišnje omogućit će instalaciju i pokretanje kogeneracijske jedinice jakosti 1 MW. Uz električnu energiju dobivat će se i topla voda koju će tvrtka u cijelosti iskoristiti u svojem proizvodnom procesu.

Predrag Šegović, direktor Perutnine Ptuj - d.o.o. Čakovec i Nensi Friszl, direktorica Alter-Energa,  danas su u Hrvatskoj gospodarskoj komori potpisali Ugovor o izgradnji ekološkog bioplinskog postrojenja.

Temeljni kamen postrojenja nedavno je u Čakovcu postavio predsjednik Stjepan Mesić. Inovacija je plod višegodišnje suradnje hrvatskih poduzeća i dragocjenog znanja domaćih stručnjaka te najveći projekt te vrste u jugoistočnoj Europi.

"Današnji potpis Ugovora predstavlja još jedan odgovoran potez Perutnine Ptuj - Pipo Čakovec kojim stvara ravnotežu između proizvodnje, zdravlja i okoliša. Današnji događaj je i dokaz dobrog gospodarenja jer naš inovativni pristup sanaciji otpada predstavlja nove poslovne ogućnosti kojima troškove pretvaramo u  profit." - rekao je Šegović.

Uz Perutninu Ptuj - Pipo Čakovec i Alter-Energa kao nositelja projekta kod planiranja i izgradnje ekološkog bioplinskog postrojenja značajno sudjeluju i Fakultet strojarstva i brodogradnje, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i BICRO koji  je kroz svoje projekte financirao istraživanje i razvoj pojedinih rješenja koja će biti ugrađena u ekološko bioplinsko postrojenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.