Bio nevin u zatvoru, traži odštetu od Hrvatske: "Zatvoren sam mlad i radno sposoban"

Ilustracija: Shutterstock

Otočanin u dobi od 48 godina sa sjevernog Jadrana proveo je u zatvoru gotovo dvije godine. Muškarac je odslužio kaznu zbog pokušaja razbojništva, da bi na kraju Vrhovni sud cijeli slučaj vratio na početak. U ponovljenom procesu je 48-godišnjak pravomoćno oslobođen, što znači da je nedužan bio u zatvoru, piše N1.

Sud je sada donio nepravomoćnu presudu prema kojoj mu država mora nadoknaditi izgubljenu zaradu i platiti odštetu za neosnovano pritvaranje od ukupno 279.000 kuna, odnosno nešto više od 37.000 eura.

Sve je počelo 2006., kada je tada 31-godišnji poduzetnik pravomoćno proglašen krivim za pokušaj razbojništva. Tada je dobio zatvorsku kaznu od tri godine. Obitelj optuženog je bila imućna i u vlasništvu je imala zlatarnicu te je zato od početka bilo čudno da je on povezan s imovinskom kriminalom. No, odslužio je cijelu kaznu.

"Neosnovano sam lišen slobode kao mlad i radno sposoban, zato nisam mogao zarađivati"

Nakon što je otočanin odslužio cijelu kaznu, zatražio je da mu se opet sudi te je podnio zahtjev za ponavljanje postupka. Vrhovni sud mu je udovoljio pa je na koncu u studenom 2016. pravomoćno oslobođen optužbe za pokušaj razbojništva.

Tada je od države zatražio odštetu zbog nezakonitog lišavanja slobode, piše N1. Zahtijevao je da mu država nadomjesti plaće bez kojih je ostao dok je bio u zatvoru. S obzirom na to da mu je zahtjev odbijen, morao je pokrenuti sudsku parnicu.

"Kao mlada i radno sposobna osoba neosnovano sam lišen slobode. Zato nisam mogao ostvarivati zaradu. Nakon izlaska iz zatvora sa suprugom sam vodio taksi obrt, a iznajmljivali smo i apartmane. Sve to dokazuje da bih, da sam bio na slobodi umjesto u zatvoru, i u ono vrijeme zarađivao barem prosječnu hrvatsku plaću", objasnio je 48-godišnjak u tužbi.

Sud: Svatko tko je bio nezakonito lišen slobode ima pravo na odštetu i javnu ispriku

Predstavnici su, uvjeravajući sud, kazali kako nema prava ni na kakvu naknadu jer nije naveo koje je radno iskustvo imao ni koju stručnu spremu, niti je objasnio zašto bi imao pravo na prosječnu hrvatsku plaću.

"Svatko tko je bio nezakonito lišen slobode ima, prema hrvatskom Ustavu i zakonima, pravo na odštetu i javnu ispriku. I prema Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima što ga je Republika Hrvatska prihvatila svaka osoba koja je bila žrtva nezakonitog uhićenja ili pritvora ima pravo na naknadu štete.

Pravo na slobodu i sigurnost, uključujući i pravo na odštetu žrtvama nezakonitog uhićenja ili pritvaranja propisano je i odredbama Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda", naveo je sud prihvaćajući zahtjev 48-godišnjaka, piše N1.

Republika Hrvatska na ovu presudu može uložiti žalbu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.