BiH želi stand-by aranžman s MMF-om, ali Monetarni fond ima jedan uvjet

Foto: Getty Images

BIH bi vrlo brzo mogla zaključiti novi dugoročni ugovor o stand-by aranžmanu s Međunarodni  monetarnim fondom (MMF) čime bi na raspolaganje dobila između 500 i 600 milijuna eura bitnih za stabiliziranje entitetskih proračuna i nastavak provedbe započetih reformi, najavili su državni ministar financija Vjekoslav Bevanda i ministrica financija Federacije BiH Jelka Miličević.

"Ispunili smo sve uvjete da možemo pregovarati i dalje vjerujem da je zaduženje kod MMF-a mnogo jeftinije nego svi trezorski zapisi i obveznice. Vjerujem da možemo dobiti pola milijarde eura novog (stand-by) aranžmana", kazao je Bevanda, a prenosi u petak sarajevski "Dnevni avaz".

Ključni uvjet kojega je MMF postavio kako bi se pregovaralo o novom stand-by aranžmanu i zajmu po toj osnovi bilo je usvajanje novih zakona o radu u entitetima.

Takav zakon, koji osigurava veću fleksibilnost poslodavcima pri zapošljavanju ali i otpuštanju radnika te reducira neka od prava koja su oni ranije imali, Federacija BiH usvojila je još u lipnju prošle godine, a Republika Srpska potkraj prosinca.

Entitetski i državni parlamenti na vrijeme su usvojili i proračune za 2016. godinu, a MMF, po riječima federalne ministrice Miličević, očekuje još konsolidiranje stanja u jednoj poslovnoj banci u RS-u, koja je prošle godine zapala u poteškoće i sada se radi na njezinu saniranju.

Predstavnici MMF-a stižu u BiH

Miličević je ustvrdila kako su stvorene sve pretpostavke za nastavak pregovora s MMF-om, čiji bi predstavnici u BiH trebali doputovati u drugoj polovici siječnja.

Kazala je kako očekuje da pregovori rezultiraju odobravanjem isplate do 1,2 milijarde konvertibilnih maraka (613 milijuna eura), čime bi se prije svega popunili entitetski proračuni, ali i otvorila mogućnost provedbe razvojnih projekata te investicija koje bi trebale povećati razinu zaposlenosti.

Trenutalna stopa nezaposlenosti u BiH je iznad 27 posto i među najvećima je u Europi.

BiH je do sada s MMF-om zaključila četiri ugovora o stand-by aranžmanu, vrijedna nešto više od 2,2 milijarde eura, no posljednji, koji je zaključen 2012. godine, praktično je bio prekinut još potkraj 2014. jer bosanskohercegovačke vlasti zbog stalnih političkih sukoba nisu ostvarile nikakav napredak u provedbi reformi na koje su se obvezale.

Otplata od 10 godina

Svi ugovori po pravilu su bili sklapani na dvogodišnje razdoblje, a ministrica Miličević je potvrdila kako se ovoga puta želi zaključiti tzv. prošireni aranžman koji bi trajao četiri do pet godina.

"Od samog početka smo s MMF-om pregovarali o dužem roku otplate jer su svi dosadašnji aramžmani bili vezani uz trajanje od dvije godine. Nama to ne odgovara. Sada će trajati oko četiri godine, s razdobljem otplate od deset godina", kazala je Miličević.

Ukoliko MMF-a pristane na duži rok trajanja ugovora, vlasti u BiH morale bi preuzeti na sebe obvezu provedbe reformi koje se odnose na razvoj privatnog sektora, preustroj tvrtki koje su u gubicima, reguliranje stečajeva i likvidacija te usvojiti dodatne propise kojima bi se reguliralo tržište rada, reforma javne uprave i racionalizacija javne potrošnje.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.