Beroševa savjetnica: Nelogično je optuživati Beroša za Matijanićevu smrt

Screenshot: HRT

SAVJETNICA ministra zdravstva za sestrinstvo Snježana Krpeta je u Dnevniku HTV-a komentirala slučaj pokojnog novinara Matijanića te odgovornost ministra zdravstva.

"Vrlo je opasno relativizirati cijeli slučaj pokojnog novinara Matijanića te ovim putem izražavam sućut njegovoj obitelji i prijateljima. Ne možemo relativizirati sve djelatnike zdravstvenog sustava dok stručne službe, inspekcije i državna tijela ne utvrde odgovornost i krivnju", rekla je Krpeta.

"Moramo znati da je nelogično optuživati ministra zdravstva, reći da je on direktno odgovoran jer on nije jedini djelatnik zdravstvenog sustava. U hrvatskoj imamo 64 bolnice, na čijem čelu su ravnatelji koji su direktno odgovorni za funkcioniranje svake bolnice", dodala je.

Odgovornost ministra

"Ukoliko se dokaže da su djelatnici bolnica napravili stručni prijestup, gdje je uzrokovana smrt, oni za to moraju odgovarati. Opće je poznato u svijetu, Europi i Hrvatskoj da, kada se dogodi incident s tragičnim ishodom, da odštete i dobivene tužbe plaćaju bolnice", kazala je Krpeta.

"Dakle, nije direktno odgovoran ministar i zdravstvena administracija, već su direktno odgovorne bolnice, odnosno radi se o individualnoj odgovornosti; nema kolektivne odgovornosti", dodala je.

"Ministar zdravstva može u političkom smislu biti odgovoran za neke stvari za koje je direktno odgovoran sustav, za nedostatak nekih velikih uređaja, nedovoljan broj CT-ova; znači za nešto što je odgovorno Ministarstvo, za neke velike stvari. No za funkcioniranje bolnica direktno su odgovorni ravnatelji", ustvrdila je savjetnica ministra zdravstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.