Beograd bijesan zbog Euleksove odluke da srpskim političarima zabrani nenajavljene posjete Kosovu



PREDSJEDNIK Srbije Boris Tadić izjavio je danas kako nitko nema pravo bilo kojem građaninu Srbije zabraniti ulazak na Kosovo, bez obzira na profesiju kojom se bavi, te da će Beograd oštro reagirati na odluku međunarodne policije Euleks.

Euleks je jučer objavio odluku da se svim političarima iz Srbije zabrane nenajavljeni posjeti Kosovu, uključujući i sjever Kosova nastanjen većinom srpskim stanovništvom. Ta je odluka izazvala val bijesnih reakcija Beograda, koji je potez Euleksa protumačio kao još jednu u nizu onih okrenutih protiv Srbije.

Bogdanović: Euleks se ovim potezom stavio na stranu Prištine

Tadić je novinarima danas rekao da će predstavnici beogradskih vlasti o tome razgovarati s misijom EU-a i drugim međunarodnim organizacijama na Kosovu, prenose srpski mediji. "Srbija se suočila s realnim iskušenjima na Kosovu, ali mi ćemo nastaviti našu borbu svim legalnim sredstvima u međunarodnim institucijama i nećemo odustati ni pod koju cijenu", najavio je Tadić.

Oštro je na Euleksovu odluku reagirao i srpski ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, koji je listu Politika rekao da je tim potezom dovedena u pitanje buduća suradnja Beograda s Euleksom. "Očigledno je da se Euleks ovim potezom stavio na stranu Prištine, preuzimajući ulogu odvjetnika secesionista, kršeći Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN-a. Naše strpljenje i pokazana konstruktivnost imaju svoje granice", kazao je Bogdanović.

"Od Euleksa tražimo da hitno povuče ovakvu odluku, jer u suprotnom ona našu suradnju i odnose ozbiljno dovodi u pitanje. Ovu odluku Euleks je očito namjerno tempirao uoči održavanja izbora u Mitrovici i na taj način pridružio se provokacijama Prištine”, tvrdi Bogdanović. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.