VIDEO Beli završio i na BBC-u: "Moćnici ne znaju kako odgovoriti na satiru i humor"

Screenshot: Youtube/BBC

LJUBIŠA Preletačević Beli, alter-ego srpskog studenta Luke Maksimovića i već sada najveće iznenađenje na  skorašnjim srpskim izborima, postao je vijest i izvan ove regije.

>>INTERVJU Srpski fenomen Beli Preletačević za Index: Mi nismo kao Most i Živi zid

Naime, Beli je jučer dao kratki intervju uživo za BBC, a britanski voditelj pokazao je prilično dobro poznavanje ovog političkog performansa, odnosno fiktivnog kandidata i liste "Samo jako".

"Gluma između mene i moga naroda"

Tako ga je pitao za njegov predizborni video koji je skupio gotovo 750 tisuća pogleda, kao i za njegova urnebesna predizborna obećanja poput toga da će krasti, ali i dati glasačima. Beli je pritom ponovio da će "izgraditi" more u Srbiji, kao i tvornicu Lamborghinija.

Potom se pomalo uozbiljio i objasnio da su satira i humor najbolji način izražavanja nezadovoljstva ljudima koji drže političku moć, jer oni ne znaju odgovoriti na njih.

"Kao što sam rekao, ja se samo pravim da sam klasični srpski političar. Lažem svojem narodu, a narod reagira vrlo dobro. Ovo je neka vrsta glume između mene i moga naroda, tako da glumimo zajedno - ja lažem njima, oni se smiju, zahvaljuju mi, znate, to je odlična stvar", komentirao je 25-godišnji Maksimović, još nedavno potpuni anonimac na srpskoj političkoj sceni koji je prema anketama dogurao do drugog mjesta, odmah iza premijera Aleksandra Vučića.

Satiričar shvaćen jednako ozbiljno kao i "pravi" političari

U emisiju se kasnije uključio Eric Gordie s Odsjeka za slavenske i istočnoeuropske studije Sveučilišta u Londonu, koji je komentirao performans Belog: "On je satiričar, ali nije shvaćen ništa manje ozbiljno od drugih kandidata."

Problem sa srpskom političkom scenom nakon Slobodana Miloševića je taj što je svaki političar koji je došao na vlast pokušao stvoriti monopol moći - od Vojislava Koštunice, preko Borisa Tadića do Vučića, kojem to zaista i uspijeva, primijetio je Gordie.

Osvrnuo se i na situaciju kada su istog dana sve najveće srpske novine imale plaćeni predizborni oglas Vučićeve stranke na naslovnici.

Problem je što je međunarodna zajednica koja je bila aktivna na Balkanu prije 7 ili 8 godina rekla, "uspostavili smo demokraciju, naš posao je gotov", nakon čega su korumpirani akteri zauzeli to ispražnjeno mjesto i pokušavaju uspostaviti monopol, zaključuje Gordie.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.